Fyrtio år senare står Christer Engberg med rakkniven i högsta hugg och lever ut sin barberardröm som funnits kvar sedan tonåren. Han har en egen stol på en av Luleås salonger där han kommer att ta emot sina kunder.
– Jag trodde att jag var för gammal för att lära mig något nytt, men jag var inte obildbar, säger han.
Christer Engberg arbetar som regissör och filmproducent och är också känd som lärare och initiativtagare till filmskolan i Luleå och som musiker. Att han utbildat sig till barberare har han legat lågt med, så många har förvånat kikat in genom rutan när han stått där i salongen och rakat kunder.
I salongen sitter mest kvinnor men män vill också bli omhändertagna, säger han.
– Men det finns inte så mycket för oss. För en del kan det vara ett stort steg bara att gå in bland de rosa burkarna. När de väl gjort det så tycker de att det är värt det.
Christer har vit skjorta, fluga och ärmhållare. På en skylt under spegeln står: ”Mens corner”.
– Det jag gör är en klassisk rakning med anor från tidigt 1800-tal och i den finns vissa regler. Jag får bara stå på höger sida, alltså aldrig på hjärtsidan. Kunden ska känna tryggheten i att han alltid vet var barberaren är.
I den klassiska rakningen får barberaren inte ha en handuk över armen att stryka bort skäggstubben på. Den ska strykas direkt på armen. Det gäller att ha kniven åt rätt håll, det har hänt att han missat det med blodvite som resultat.
När kunden Jonas Persson lutar sig tillbaka i barberarstolen är han lite nervös. Hans ansikte packas omsorgsfullt in i en vit varm handduk. Det ska få hårstråna att resa sig upp och också öppna porerna.
Christer vispar upp skum i en skål, när det går att vända den upp och ner är den klar att användas.
– Har du hemförsäkring, säger han till Jonas:
– Jag skojar bara, det är ingen fara.
Rakkrämen masseras in på hakan med knogarna.
– Du har en intressant grop i hakan. Det är en utmaning. Gropar i hakan är det värsta. Skulle Kirk Douglas kliva in sade jag upp mig på en gång. Hakan är mannens känsligaste kroppsdel, det är ett känslocenter.
Jonas får instruktioner:
– Om du vill hosta eller svälja hummar du till. När jag pratar lyfter jag kniven.
Han berättar att han tränat på släktingar och då börjat sjunga med i musiken på radion. Det uppskattades inte.
– Svågern sade i mungipan: Sjung inte!
En barberares ögon är hans händer, berättar Christer, och stryker och drar ut Jonas kinder och haka för att upptäcka skäggstubb. I den klassiska rakningen rakas först en gång medhårs och så ytterligare en gång mothårs.
– Det här är Clint Eastwood-stället. Då kan kunderna vara lite rädda, säger han, och visar på strupen.
För Jonas har nervositeten försvunnit.
– Man känner sig utsatt, jag menar, att sätta sig i en stol framför en man med en vass kniv. Men det var skönt. Jag känner mig som en westernhjälte, säger han.
Christer masserar in golukt på Jonas öronsnibbar.
– Vi män har en vana att badda oss med rakvatten i ansiktet, men parfym på hakan förstör huden. Öronen är inte bara en erogen zon utan utsöndrar också dofter. En man ska inte lukta – en man ska förnimmas.
Efter rakningen får Jonas en ny våt handuk över ansiktet, denna gång en kall och massage av ansiktet och av bihålorna. Det hela avslutas genom att Christer lutar sin mage mot Jonas huvud, lägger en hand på hans hjärta och en på hans panna. Så står han så en stund.
– Egentligen ska du ha en whiskey nu, säger Christer.
Men någon whiskey blir det inte och trots det är Jonas nöjd. Han säger att han är lenare än vanligt på kinderna.
Christer Engbergs firma heter Sweeney Tood classic barber. Att han gick från tanke till handling med att utbilda sig till barberare var en tillfällighet.
– Vi pratade om att förverkliga våra drömmar och för mig var det att vara barberare. Vi skrattade bort det. Så på natten vaknade jag och tänkte: jag ska göra det.
Han letade på internet och hittade en rakmästare, Gull-britt Larson i Mora. Men hennes kurs för året var fullbokad.
– Jag berättade att det var en chansning och att jag nog var för gammal. Hon frågade hur gammal jag var och när jag svarade 56, sade hon: jag ska ordna en plats till dig. Män vill bli rakade av en mogen man.
Det var en nervös resa till Mora där han på en gång fick riktiga hakor att raka. Han fick lära sig att handskas med kniven och förhålla sig till kunderna
– Det viktiga är handlaget. Man ska bli ett med kunden och han ska känna att jag är där
För Christer är barberarjobbet bara för skoj.
– Det bästa är att det inte har något med musik, teater och film att göra. Det är total avkoppling från det livet. Det är något jag ska hålla på med mellan regiuppdragen.
Jag frågar om han tror att hans yrkeskunskaper som regissör hjälpe honom i barberarjobbet. Han svarar att han tror det.
– Att raka är samma känsloupplevelse som att sjunga en ballad, den berättande texten och lugnet. Jag tror också att barberarjobbet kommer att ge mig många bra historier som jag har nytta av i regijobbet.
Själv är han inte särskilt renrakad utan har skäggstubb. Men det måste det bli ändring på.
– Jag tror att jag måste hyfsa till mig om kunderna ska ha respekt för mig, säger han.