Hemma hos Teresa: Färg, fåglar och kitsch

Teresa Franklins hem i Luleå är en hyrestrea utöver det vanliga. Med en massa färg, fåglar, ljusslingor, kitschiga detaljer och fyndiga lösningar har hon gjort lägenheten en personlig oas som osar livslust och humor.

Hemma. Massor av färg och roliga prylar, det är ett harmoniskt hem för Teresa Franlin.

Hemma. Massor av färg och roliga prylar, det är ett harmoniskt hem för Teresa Franlin.

Foto: Josefin Wiklund

Duo hemmet2017-01-28 05:00

Teresa Franklins personlighet syns direkt man öppnar dörren till hennes hem. På en vägg i hallen hänger ett iögonfallande duschdraperi föreställande konstnären Frida Kahlo i starka färger som tillsammans med en turkos trådfåtölj, en ljusslinga, en lysande taxiskylt och en hemvirkad rund trasmatta bildar en inbjudande scen.

– Jag gillar färg och roliga grejer och burkar. Jag tycker att det är roligt, man blir glad, säger Teresa.

Det finns inga färger hon föredrar framför andra, här mixas hela färgskalan hejvilt. Men att soffan skulle vara just rosa var ett tydligt krav.

– Jag gillar gamla tyger, gardiner och lakan från 70-talet. Som den här duken, den är ju fantastisk, säger Teresa och pekar på köksbordet som klätts i ett storblommigt mönster i grönt och rosa.

När hon skiljde sig och flyttade själv för fyra år sedan startade ett nytt liv, och ett nytt hem.

– Jag tog inte med mig något när jag flyttade så jag har fått bygga upp hela hemmet från grunden. Nu känner jag mig till freds här. Jag behöver aldrig kompromissa med någon, förutom med min son i hans rum. Jag får göra precis som jag vill och det är oerhört skönt.

Bostaden är en hyresrättslägenhet på tre rum och kök, och alla som bott i en hyresrätt vet att man i stort sett får finna sig i det som finns och det kan lätt bli lite tråkigt. Men tråkigt är raka motsatsen till detta hem, Teresa har verkligen lyckats göra hemmet personligt.

När hon flyttade in var tapeterna i ena sovrummet i väldigt dåligt skick, men i hyresvärdens tapetbok fanns inget som kändes rätt. Så Teresa målade själv om rummet i en härlig grön färg.

– Jag har inga planer på att flytta. Är man bara beredd på att återställa det kan man ju göra vad man vill, måla eller tapetsera. Men man får ju lägga egna pengar, säger hon.

På en vägg i vardagsrummet sitter väggstickers med fågelmotiv och i köket har Teresa satt dekorplast på bänkskivorna och kakeldekor i starka färger för att liva upp.

– Det finns ju så otroligt många fina mönster nu för tiden. Det finns så många grejer man kan göra, säger Teresa.

En färgstark samling med burkar och en rosa vattenkokare livar upp bänkarna ytterligare.

Teresa beskriver sin inredningsstil som glad och minns vad utflugna dottern sa en gång; "Asså vi har ju påsk året runt!".

Överallt i hemmet finns kitschiga och färgglada inredningsdetaljer som roliga lampor, ljusslingor, prydnadsfigurer, ljusstakar och tavlor. Favoritprylen är en drygt meterhög plastflamingo som har sin plats i ett hörn i vardagsrummet.

– Jag fick den av en kompis. Jag är väldigt förtjust i fåglar – alla fåglar. Flamingos är fina, väldigt coola, och påfåglar älskar jag, de är otroligt vackra men alla fåglar har sin charm, även små platssparvar, säger Teresa.

Hon har inte räknat alla hon har hemma, men det är ett betydande antal, precis som på hennes kropp där ett och annat fjäderfä huserar i form av tatueringar.

– Fåglar och blommor passar min inredningsstil. Men bara plastblommor, jag är så dålig på att ta hand om blommor.

Vackra, roliga, charmiga och nostalgiska tavlor har också givna platser i Teresas hem. Ovanför sängen hänger en bild föreställande Jesus.

– Nej, jag är inte religiös, men den tavlan hör ju stilen till, säger Teresa.

Men favorittavlan är Lemmytavlan i ikonstil som hänger i vardagsrummet. Och uppväxtminnet "Torso" av Björn Larsson, Hans Arnolds Fågelflicka, Abba-tallriken i köket och den skeva Mona-Lisakopian.

– Den är så rolig, den här helt oproportionerlig, ler Teresa.

För allt ska inte bara vara roligt och gulligt, det får gärna skava lite, gränsa till det makabra, tycker Teresa. Som slingan med lysande dockor på tv-bänken. Den gillar hennes mamma inte alls.

Hemmet

Bostaden: Hyresrättslägenhet med tre rum och kök på 78 kvadratmeter, byggd på 1960-talet på Bredviken i Luleå.

Familjen: Teresa Franklin, 42, miljöarbetare på oljedepå, tonårssonen Måns varannan vecka och hunden Dexter (en affenpinscher) varannan vecka. Dottern Julia har flyttat hemifrån.

Tips: Så blir din råkiga hyresrätt egen

1 Våga. Bryt dig loss från trenderna, alla har sin stil. Våga testa och räds inte färg.

2 Måla. Är man bara beredd att betala själv och återställa vid flytt är det bara att köra.

3 Dekorplast. Tråkiga kök får en riktig energikick av mönstrade bänkskivor och kakeldekor.

4 Drapera väggen. Ett duschdraperi funkar ju klockrent som fondvägg.

5 Väggstickers. En vit vägg blir snabbt mönstrad med klistermärken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!