2016 är Malins år

Det senaste året har allt fallit på plats i Malin Frostevargs liv. Barnens skolgång, arbetstiderna, semestern, kärleken och bostaden – allt har klaffat. Allt utom stilen.

Färg. Michaela och Olivia hjälps åt att pensla i färgen i Malins hår.

Färg. Michaela och Olivia hjälps åt att pensla i färgen i Malins hår.

Foto: Josefin Wiklund

DUO DIN STIL2016-12-10 06:00

För ett år sedan var Malin Frostevarg singel och bodde i en lägenhet på Porsön med sina två barn, varannan vecka sedan skilsmässan. 9-åriga sonen med Aspergers syndrom hade inte lärt sig läsa på två och ett halvt år i skolan och även 7-åriga dottern misstrivdes i klassen. Malin jobbade som tandhygienist och extra på mataffär under barnfria helger och lov. Hon tog aldrig semester.

– Det var jobbigt. Jag jobbade och gjorde inte så mycket mer, säger Malin.

Sedan dess har livet ändrats totalt.

2016. Det börjar med att barnen byter skola i januari. Från dag ett har skolan gjort alla anpassningar som sonen behöver, han får specialkost, en plats längst fram i klassrummet och träffa specialpedagogen.

– Tre veckor senare så läser han och skriver. Det är som natt och dag. Dottern trivs också jättebra, säger Malin.

För första gången berättar Malin för sin chef om sin adhd och bipolär sjukdom och hon ber om ett nytt schema som passar henne och barnen bättre. Och chefen går med på det.

– Adhd är lätt när man bara har sig själv att tänka på, men med barn kan man inte bara lägga sig ner i två dagar, man måste räcka till. Nu jobbar jag hela dagar varannan vecka och kortare dagar när jag har barnen hemma. Det gör stor skillnad, jag orkar mycket mer.

Men jobbet är ändå det som alltid funkat bäst.

– Det är fasta rutiner och ett flöde av människor så man behöver inte bygga några relationer, säger Malin.

På tal om relationer; den 19 mars går Malin på sin första dejt med Roger.

– Den kvällen var det en jordbävning och vi skojade och sa ”Du har skakat om min värld”. Men från den dagen var ingen annan man intressant. Det är lite speciellt med min problematik, att hitta någon kompatibel, men det har aldrig varit något problem. Jag känner mig normal honom. Roger lyfter mig, säger Malin.

– Och sen, hips vips, köper vi hus! Jag trodde aldrig att jag skulle bli sambo eller bo i hus igen, det är lite roligt hur det kan svänga, fortsätter hon vid samtalet vid köksbordet i den nybyggda villan i Rutvik utanför Luleå.

2016 är första gången som Malin tar fyra veckors semester.

– Jag brukar tycka att det är jobbigt att vara ledig, jag blir så rastlös när jag inte har barnen. Men nu åkte jag och Roger först på husbilssemester och sedan var jag med barnen till Turkiet en vecka. Och det gick ju bra, det var faktiskt kul, säger Malin.

2016 har det hänt mycket i Malins liv, och alla förändringar har varit till det bättre.

– Jag är stolt över hur livet är nu, att jag har rott det här i hamn.

Men utanpå ser hon ut precis som vanligt. Jeans och tröja och håret uppsatt i en knut på huvudet. Hon sminkar sig kanske en gång om året och klipper sig själv med kökssaxen – hon har aldrig varit till frisören i hela sitt liv. Malin är kort sagt obrydd vad gäller kläder och utseende.

”Sjukdom, jobb, kärlek, boende och barn har jag lyckats styra upp, men min stil behöver jag definitivt hjälp med”. Så skrev Malin i sin ansökan till Duo din stil. Och hjälp med stilen är precis vad hon får.

Hon visar sin garderob för stilcoachen Ann-Sofie Sköld Åberg och här finns mest basplagg.

– Jag gillar bekväma kläder. Jag har tre till fem plagg som jag använder, jag tar bara det som ligger överst i garderoben. Men jag är öppen för förslag, säger hon.

När den stora stildagen kommer slår sig Malin ner i schamponeringen och med ett leende på läpparna lägger hon sitt hår i händerna på frisören Anneli Jonsson. När Malin släpper ut håret ser man att det är lockigt och ganska långt. Men det ska det bli ändring på. Anneli sparar lite längd nertill och fram mot ansiktet och upptill blir det riktigt kort.

– Det blir en modern frisyr, lite som en hockeyfrilla men som den ser ut på visningarna nu. Jag tar hänsyn till kvaliteten och lockarna och klipper upp det så att det blir tajt, jag skulpterar håret, säger Anneli.

Michaela Hägglund och Olivia Jonsson hjälps åt att lägga i en plommonbrun färg som kompletteras av ljusare slingeffekter fram mot ansiktet och i nacken.

Hanna Taavola färgar och formar Malins ögonbryn och lägger sedan en festligt make up med sotade ögon i plommonlila skimrig skugga som matchar håret och läpparna får ett mörkrött glans.

– Jag fortsätter på plommonspåret, det blir snyggt till vintern. Lite mystiskt, lite glammigt, säger Hanna.

Sedan bär det av ut på stan och Ann-Sofie Sköld Åberg styr först stegen mot en optiker och Malin får prova ut ett par nya bågar. Valet faller på ett par kattiga, svarta, ganska stora bågar som passar Malins ansiktsform.

– Jag tycker att det ska vara rejält, kraftfullt, säger Ann-Sofie.

Malin får prova en rad olika klänningar, tunikor och glansiga bomberjackor för inomhusbruk. En vinröd tunika med matchande jacka och svarta tajta byxor med sydda pressveck blir den första outfiten.

– Ända sedan vi sågs första gången har jag bara haft bomberjackor i mina tankar. Det vinröda passar jättebra mot Malins färger, säger Ann-Sofie.

Sedan får Malin prova en svart klänning med en blommig bomberjacka, en blommig klänning under en svart ullkappa med låg krage och en svart sammetsklänning till en härligt röd kappa. Det hela kombineras med en svart handväska och lite grövre svarta skor – boots eller stövletter med klack.

– De balanserar upp höftpartiet och gör att man ser ut att stå stadigt, säger Ann-Sofie.

Med ett svart halsband med knyt eller strassiga örhängen är looken komplett.

Ann-Sofie har sett Malins stil som ett blankt papper att fylla under dagen. Hon har inte velat göra alltför stora förändringar – Malins modeintresse är litet – men hon har ändå velat utmana och kittla fram något.

– Det man ser är att det finns en rasande vacker kvinna här som ser ganska avslappnad och bekväm ut. Hon har varit positiv till det mesta vi provat, säger hon.

Ann-Sofie har i dag struntat i det rockiga och tuffa och i stället försökt slipa av kanterna.

– Jag har velat hitta mjukheten. Hon är en mångfacetterad person som lika gärna skulle kunna ha en rockig t-shirt och slitna jeans men vi har hållit ganska mycket fokus på det kvinnliga. Jag vill slå vakt om det. Det är fint att visa att man är kvinna, säger Ann-Sofie.

Malin själv är nöjd med dagens make over.

– Det var kul, nu har jag testat det också. Det var skönt att få bli lite ompysslad och roligt att se resultatet. Jag brukar inte gå på stan eller sminka mig så det blev lite nytt, det blev lite wow. Det kanske tar ett tag innan jag känner mig helt bekväm men jag tror att det kommer att bli bra, säger Malin efteråt.

– Jag förstår att det kommer att ta tid, men jag vill göra dig medveten om vad man kan ha på sig och vad du klär i. Det finns mycket mer av dig än det jag sett i din garderob. Du är en modig tjej och ska absolut testa visa mer av det. Ta för dig mer!

Det blir Ann-Sofies sista tips till Malin.

Malins nya stil

Ann-Sofies tips till Malin

1 Utforska stilar. Eftersom du inte har en uttalad stil behöver du avsätta ett par timmar då och då till att gå runt i butiker och prova kläder. Utforska olika stilar och ha ett öppet sinne.

2 Enhetlig färgskala. Du har en balanserad kroppsform, ungefär samma storlek upptill och nertill, och den balansen kan du upprätthålla genom att välja enhetlig färg på över- och underdelar. Välj rätt material och rätt skärning, sånt som framhäver din figur. Inte för tighta men absolut inte för stora plagg. Om det är någon del av kroppen du ska lägga lite mer krut på är det din överkropp. Det är bra för helheten.

3 Mönster upptill. Om du vill ha mönster kan du exempelvis välja en klänning med ett jämnt fördelat mönster eller överdelar med mönster. Känn efter vilka mönster som talar till dig.

4 Mera färg. Våga använd mera färg – gärna klara och mättade färger. Fortsätt gärna matcha kläderna till din nya hårfärg, som plommon, petrol och vinrött. Testa gärna lite bruna nyanser.

5 Markera midjan. Om du väljer en tvådelad outfit är det bra om du undviker plagg med rynk i midjan, muddar, volanger och mycket tyg runt magen. Välj gärna diagonala linjer och figursydda plagg.

Silen

Klippning: Riktigt kort uppe på huvudet och lite längre i nacken, ”lite som en hockeyfrilla men på ett modernt sätt”, av Anneli Jonsson på Annelis Hårdesign.

Hårfärg: Plommonbrun med ljusare slingor i luggen och nacken i en rosa nyans, av Michaela Hägglund och Olivia Jonsson på Annelis Hårdesign.

Make up: Glamorös festsminkning med sotade ögon i plommon, av Hanna Taavola, Annelis Hårdesign.

Skor: Svarta boots och svarta stövletter med klack, Scorett.

Glasögon: Svarta, stora, kattiga bågar, Synsam.

Accessoarer: Halsband, örhängen, handväska, Gina Tricot.

Kläder: Bomberjacka och klänning eller tunika till svarta byxor eller kjol samt vinterkappor, Gina Tricot.

Stilcoach: Ann-Sofie Sköld Åberg, Style in you

Malin

Namn: Malin Frostevarg.

Ålder: 32 år.

Familj: Barnen Jakob, 9, och Julia, 7, och sambon Roger Isaksson, 38 år.

Bor: I en villa i Rutvik.

Gör: Tandhygienist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!