I söndags drunknade en 25-årig man i Råne älv. Enligt vittnen ropade och vinkade han knappt innan han försvann. Och fort gick det.
Med anledning av det vill Ambulanssjukvården gärna påminna om vad man ska och inte ska göra.
– Det finns en missuppfattning om att den som drunknar inte är tyst. Men det är fel, det sker ofta helt obemärkt, säger Patrik Glantz.
– Det går fort, plötsligt försvinner ett barn under vatten och ingen ser vart personen tog vägen, säger kollegan Ann-Karin Andersson.
Andreas Claesson vid Göteborgs universitet är expert på drunkningar och han säger till tidningen Aftonbladet "det kan gå på 20 till 60 sekunder". Den som drunknar är dessutom ofta tyst och stilla.
– Du kan inte få fram ett ljud om andningen inte fungerar, säger Patrik Glantz.
Det gör tiden mycket dyrbar. Glantz och Andersson vill gärna ge några goda råd:
Släpp aldrig barn ur sikte, de drunknar även på grunt vatten – lämna surfplattan hemma. Håll koll på alla icke simkunniga.
– Kan man inte simma ska man inte bada ensam, säger Andersson.
Om någon håller på att drunkna agera snabbt men glöm inte din egen säkerhet. Ta med en livboj eller annat som du kan flyta på.
– Annars är risken stor att det blir två döda, säger Anna-Karin Andersson.
Om badstranden är obekant så måste man ta reda på vad som gäller med djup, strömmar och annat.
De två understryker att när någon sjunker är det ofta kört.
– Vi kan inte dyka efter någon som just försvunnit under vattnet, vi har inte den utrustningen norr om Umeå. Vi kan bara utföra räddningar på ytan, säger Glantz.
Till det kommer att av alla Luleås badplatser är det bara sju som har kommunal tillsyn med livräddningsutrustning. Endast två har bryggor.
Läs mer: Vilka regler gäller för de olika baden?
Och får de andra kalla sig badplatser?
– Nä, men det finns väl inget bättre ord, säger Patrik Glantz.