Drömmen gick i kras – lång kö för barnen

Jenny Eks familj flyttade till Hällbacken i tro på förskolegaranti. Verkligheten är en annan – minst 20 barn köar för en plats.

24 november 2017 20:20

Jenny Ek är en av många nybyggare på Hällbacken, etapp 5, med småbarn och som lockats dit av fina förutsättningar för barnfamiljer. Under onsdagen invigdes Hällbackens förskola med glada tillrop, men många avundsjuka föräldrar och barn står utanför.

Trots att Jenny Ek uppfattat det som att hon var garanterad en plats på förskolan fick hon beskedet att sonen Lowe, 1,5, inte ryms.

– Besvikelsen blev ganska stor, han fick inte plats. På informationsmötet som hölls innan byggstart pratade vi med kommunen som utlovade att det skulle finnas plats. Om det skulle vara högt tryck skulle de bara öppna fler avdelningar. Då blir man ju så klart jäkligt besviken när det inte stämmer, säger Ek.

LÄS MER: Det är en säkerthetsrisk på Hällbacken

I stället kommer Lowe börja förskola på Skurholmen, i familjens nuvarande närområde.

– Det pratas om att det eventuellt kan komma loss fler platser till hösten, men vad jag förstod ska det handla om cirka tolv platser. Med syskonförtur och många som flyttar in kommer de fyllas väldigt fort, säger Jenny Ek.

Är förskoleplats på Hällbacken en viktig fråga för er?

– Ja. Man köper en dyr tomt, man köper ett dyrt hus och sedan måste man köpa en till bil också för att få ihop vardagen med förskola på annan plats. Det känns surt, vi ser nästan förskolan från vårt hus men vi måste köra iväg med honom.

Om ni visste det här innan ni börjat bygga, hade det påverkat ert beslut?

– Ja, det hade det absolut. Om man ändå ska sitta och köra hade man lika gärna kunnat flytta till Sävast eller någon annanstans. Jag har alltid haft kravet att det ska finnas en förskola i närheten för att få ihop det, säger Jenny Ek.

LISTA: Det saknas på välmående Hällbacken

Linda Bodin är en annan av föräldrarna som bygger hus på etapp 5 och inte fått plats för sitt barn på Hällbackens förskola. Hon reagerade starkt när hon fick höra hur många barn som stod i kö för en plats.

– Jag vet inte hur många det är totalt, jag vet bara att min dotter har plats 20 i kön och det är mycket. Jag jobbar själv inom förskolan och vet att 20 i kö är mycket, säger hon.

Hällbackens förskola har för närvarande 6 öppna avdelningar med 17 platser vardera.

– Egentligen sökte vi plats till februari, men det kan vi glömma. Därför sökte vi plats till hösten i stället – men det kan vi nog också glömma, säger Linda Bodin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser