Orden tillhör frisören Annica Kaati, en av huvudkaraktärerna i Mats Hillbloms och Marianne Söderbergs dokumentärfilm ”Den stora flytten” som handlar om stadsomvandlingen i Malmberget/Gällivare.
Ord som med tydlighet beskriver en vardag för alla de boende i Malmberget som tvingats flytta på grund av malmbrytningen.
– Alla har hört talas om stadsflytten i Kiruna, men nästan ingen känner till att Malmberget avvecklas och att ett nytt Gällivare skapas, säger filmaren Mats Hillblom.
Under nio års tid har Mats Hillblom filmat Malmbergets försvinnande i takt med att gruvbrytningen krupit allt närmare samhällets bostäder, affärer och allmänna lokaler. Men det var först, när han upplevde att samhällsomvandlingen började ta fart som tanken på en dokumentärfilm föddes.
– Länge präglades nyhetsrapporteringen främst av att Gällivare gick mot sotdöden. Men några år in på 2000-talet vände det uppåt. Det gick bra för gruvnäringen, malmbrytningen forcerades vilket fick avvecklingen av Malmberget att starta på allvar. Då kände jag att det fanns en berättelse.
Då hade Mats Hillblom redan filmat vandringar i samhället och samtal tillsammans med dåvarande socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström utan något egentligt uttalat mål.
– Jag tog kontakt med Marianne Söderberg, som varit en ovärderlig redaktör i filmprojektet, och vi började spåna idéer.
Och därmed var ett embryo till en framtida dokumentärfilm född. Hans ursprungliga plan var att göra en faktadokumentär och följa skeendet på orterna, men fick rådet att hitta karaktärer som kunde bära berättelsen.
Och så blev det. Under den nästan hela timme som tittaren får följa frisören Annica Kaati, radioprataren Aimo och Krister Ekros i deras vardag som under filmens gång förändras drastiskt, inte minst för att de tvingas flytta och i frisören Annicas fall stänga sin hårsalong för ett nytt arbete under jord.
Eller för Krister Ekros familj, som först inte erbjuds något ersättningsboende, trots att familjens hus har sprickor på grund av sättningar och ett av barnens trehjuling fallit ned i ett slukhål. Detta medan grannen mitt emot sitter och väljer ett nytt hus bland gruvbolaget LKAB:s erbjudande.
– Jag är jätteglad över att folk ställt upp och lagt sitt liv i mina händer. Det var ju avgörande eftersom vi skulle undvika intervjuer, säger han.
Parallellt följs den politiska processen. Socialdemokraterna förlorar makten år 2014 och en ny politisk allians, Framtid Gällivare, tar över styret i kommunalhuset med ett uttalat mål att snabba på stadsomvandlingen. Alliansen som står sig över ett val består av många partier men med moderaterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i dess ledande skikt. Inte minst hettade det till när LKAB hotade att stänga gruvan när förhandlingarna med kommunen om ersättningsboenden strandat.
– Den här historien hade kunnat berättas på säkert 100 olika sätt. Men det här blev vår berättelse som vi hoppas kan sprida kunskap om ett samhälle som försvinner i det tysta för den stora majoriteten av den svenska befolkningen, säger Mats Hillblom.
Fotnot: Dokumentärfilmen ”Den stora flytten” kan ses på SVT-play från och med den 8 september. Filmen visas på SVT den 12 september, klockan 20.00.