Nio soldater dödade i attacker i Mali

Nio maliska soldater har dödats i två attacker i de centrala delarna av landet.

Dessutom har minst 21 människor dödats i ett nattligt angrepp mot den redan våldsdrabbade byn Ogossagou i Mali.

14 februari 2020 15:27

De åtta soldaterna dödades i ett bakhåll på fredagen i byn Bintia i Gaoregionen i centrala Mali. Dessutom skadades fyra soldater i attacken och förbandet orsakades även materiella skador, skriver militären på sociala medier.

Det är oklart vem eller vilka som stod bakom attacken.

Ytterligare en soldat dödades i en attack mot en militärbas i Mondoro i centrala Mali på fredagen, nära gränsen till Burkina Faso, enligt en säkerhetskälla.

"Bränts upp"

Under natten till fredagen utfördes också en attack mot byn Ogossagou i centrala Mali och 21 människor dödades.

Några av dem har bränts upp, säger Aly Ousmane Barry, som är ledare i Ogossagou, vars invånare i huvudsak tillhör folkgruppen fulani.

Det var omkring 30 beväpnade män som slog till och de tände också eld på delar av byn, enligt Barry. En anonym tjänsteman i byn säger till AFP att 28 personer saknas efter attacken. Invånare vittnar om hur byns matförråd har förstörts och att boskap stulits.

Etniskt motiv

Attacken tros ha ett etniskt motiv – liksom en attack mot samma by för nästan ett år sedan. Då iscensattes en blodig massaker där förövare från dogon-gruppen misstänks ha attackerat fulani och dödat 160 personer.

Dådet följdes av stora protester i landet och den dåvarande premiärministern Soumeylou Boubèye Maïga och dennes regering valde att avgå.

Fulani ligger sedan en längre tid tillbaka i konflikt med dogon.

Olika folkgrupper i Mali har bildat miliser i uttalat syfte att försvara sig i det våldshärjade landet, men dessa anklagas för våldsdåd och vedergällningar sinsemellan. Landet är svårt drabbat av islamistiskt motiverat våld, som fredsbevarande FN-styrkor försöker stävja, liksom andra slags kriminella grupperingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP