Fler djursjukskötare behövs i landet

Det råder stor brist på djursjukskötare i landet. Även i Norrbotten är framtiden oviss.

Undersökning. Legitimerade djursjukskötaren Linda Grimm undersöker Juni tillsammans med klinikchef Ingrid Öhman Eriksson.

Undersökning. Legitimerade djursjukskötaren Linda Grimm undersöker Juni tillsammans med klinikchef Ingrid Öhman Eriksson.

Foto: Petra Älvstrand

DJURVÅRD2016-12-19 05:00

Enligt branschen kommer det att behövas mellan 230-250 legitimerade djursjukskötare nästa år. Kliniken i Öjebyn är bara en av alla djurkliniker som just nu söker efter en djursjukskötare.

– Vi har fått två sökande till tjänsten, och vår tanke är att anställa båda, säger Ingrid Öhman Eriksson, klinikchef.

Djurkliniken i Öjebyn har varit rätt förskonad från bristen på legitimerade djursjukskötare. De tror själva att anledningen är att de inte har öppet dygnet runt, och därför inte måste ha lika stor bemanning, men de är medvetna om problemet.

– När jag anställdes för två år sedan sa man, ”det finns veterinärer att rekrytera, det är Legitimerade sköterskor det är ont om”. Sedan skulle jag börja rekrytera och upptäckte då att bristen fanns inom båda yrkena.

I Gammelstad, i Luleå, finns det enda djursjukhuset i övre Norrland. Där är Elisabeth Folkesdotter Pekkari klinikchef. Hon har inte heller märkt av bristen på djursjukskötare annat än när hon ska rekrytera till semestrar, men menar att det blir problem om det är för få djursjukvårdare på klinikerna.– Det är ju ett arbetsmiljöproblem för arbetsplatserna om man har personal som känner sig stressade och inte hinner med sina arbetsuppgifter.

Djursjukskötare har bara varit ett legitimationsyrke i några år och båda klinikcheferna tror att det hänger ihop med bristen. Det går inte längre att anställa djursjukskötare som inte är legitimerade. Samtidigt välkomnar de legitimationen. – Det är en enorm kvalitetshöjning för vår bransch. Vi jobbar med så avancerad vård på sjukhusen i dag, så man måste ha en förståelse för vad man gör, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari.

Samtidigt måste bemanningssvårigheterna lösas. Där jobbar Jordbruksverket på att se över och ändra lite på behandlingsförbudet för nästa yrkeskategori, djurvårdarna. – Det är väl ett steg att gå. De legitimerade djursjukskötarna kommer naturligtvis att finnas kvar och vi kommer att hitta arbetsuppgifter som gör att de har kvar sin ansvarsnivå, men sedan måste vi släppa på den här andra gruppen lite, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari.

Trots det stora antalet djursjukskötare som väntas saknas nästa år är ingen av klinkcheferna speciellt orolig för sina kliniker. Samtidigt finns bristen på djursjukskötare i bakhuvudet. – Jag känner ändå ett ganska stort framtidshopp och framtidstro, men när man vet att det finns ett underskott så är det ju otroligt skört och då är vi ju tacksamma över att ha varit förskonade, säger Ingrid Öhman Eriksson.

På en djurklinik finns veterinär, djursjukskötare och djurvårdare. De kan jämföras med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som finns på ett sjukhus. Djurskötarna kan i det här fallet likna sjuksköterskorna.

En djursjukskötare får hantera läkemedel.

En djurskötare arbetar oftast på djursjukhus och djurkliniker med hund, katt, häst och exotiska sällskapsdjur.

Yrket har varit ett legitimationsyrke sedan 2010, och lagen som säger att bara legitimerade djurskötare får utföra vissa arbetsuppgifter fick full effekt 2015.

Djursjukskötarna får hantera alla typer av läkemedel.

Utbildningen till djursjukskötare är treårig och finns i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!