En svårt sjuk hund kom tidigare i december in till djurkliniken i Öjebyn tillsammans med sina ägare. Hunden skickades sedan till djursjukhuset i Gammelstad där den fick avsluta sina dagar.
Enligt klinikchefen inträffade flera olyckliga omständigheter den eftermiddagen och hunden hade hur som helst blivit skickad till Gammelstad.
– Vi hade inte kunnat behålla den eftersom det var en intensivvårdspatient.
Kliniken i Öjebyn är inte bemannad under natten, därför skickas djur som behöver vård under en längre tid till Gammelstad. I det här fallet kom djurägarna in i god tid innan kliniken stängde, men hade uppfattat det som att de bara hade en halvtimme på sig.
– Det var en serie missförstånd mellan djurägare och vår personal, säger Ingrid Öhman Eriksson och fortsätter:
– Så blir det ju när alla känslor spelas ut. Som djurägare är det en fasansfull situation att ställas inför. Vi är alla djurägare så vi kan sätta oss in i hur fruktansvärt det är.
Djurkliniken menade att det inte behövde vara något fel på hunden för att den krampade en gång, men hade den kommit tillbaka och fortsatt krampa hade den tagits emot.
– Ingen som jobbar här vill ju att någon kund ska vara missnöjd, och allra helst inte att man ska missförstå varandra.
Efter händelsen har kliniken ändrat sina rutiner.
– Det ska alltid vara en veterinär som tittar på djuret när man kommer akut in, och det händer ju inte varje dag att någon kommer springande med sin hund.
I det här fallet gick hunden själv och personalen i receptionen bedömde inte situationen så allvarlig som den var, utan bad ägarna till hunden att komma tillbaka nästa dag.
– Det är ju inte en rolig situation för personalen heller, och då är det en trygghet att det finns en veterinär som kan göra bedömningen i fortsättningen, säger Ingrid Öhman Eriksson.
– Vi har tagit otroligt illa vid oss.