Omfattningen av läckage ännu inte känd

I mars läckte drygt fem kubikmeter dieselolja ut i Vassara älv. Ännu är omfattningen inte känd.

Miljö- och byggchef. "Landstinget har sökt om bygglov för de två cisternerna", säger Antero Ijäs, milj-och byggchef på Gällivare kommun.

Miljö- och byggchef. "Landstinget har sökt om bygglov för de två cisternerna", säger Antero Ijäs, milj-och byggchef på Gällivare kommun.

Foto: Monica Olofsson

DIESELLÄCKAGE2016-05-24 17:30

Dieseln förvarades i en reservkraftanläggning vid sjukhuset och rann ut i Vassara älv som är ett Natura 2 000 område. Det är landstinget som är ansvariga verksamhetsutövare och kommunens miljö- och byggförvaltning är tillsynsmyndighet.

Nu har IVL Svenska miljöinstitutet presenterat en åtgärdsplan som innebär att landstinget ska sanera området och riva de två cisternerna som var besiktade och godkända. Orsaken till läckaget var trasiga rör i marken. Miljö- och byggförvaltningen har krävt att de två cisternerna ska rivas och nu ska istället två mindre byggas upp men exakt när det ska ske är inte fastställt.

På torsdag den 2 juni kommer ett informationsmöte att hållas och då kommer mer information och en presentation av den färdiga rapporten att ges, enligt Mikael Engström, verksamhetschefchef för Norrbottens läns landstings fastigheter. På mötet kommer kommun, landstinget samt en miljöexpert från IVL Svenska miljöinstitutet att medverka.

– Vi börjar återställningsarbetet nu och kommer schakta bort de förorenade massorna. Vi försöker bedöma omfattningen men det ser vi inte riktigt än, säger Mikael Engström.

Prover i älven har tagits och kommer fortsätta att tas på flera ställen. Dessa prover får visa om det behövs en uppföljning nästa år.

– Vi kommer skicka en slutrapport till miljöåklagaren och det är upp till dem att bedöma om det är ett miljöbrott eller inte, säger miljö- och byggnadschefen Antero Ijäs.

– Dieseln avdunstar och vårsolen har tagit med sig mycket av den men viss lukt kan finnas kvar på vissa sträckor. Dieseln ligger på ytan och om det svämmar över på vissa ställen kan det flyta längre in mot landet, säger Antero Ijäs.

– Grundvattennivån är så hög att dieseln nått grundvatten men hur mycket vet vi inte. Men konsekvenserna av det är för tidigt att säga,

Kan det vara någon fara för dricksvattnet?

– Nej, vi har inga vattentäkter åt det hållet. Den risken finns inte, säger Antero Ijäs.

Hur allvarlig skada har utsläppet åsamkat?

– Vi vet ännu inte hur fisket tagit skada, säger Antero Ijäs.

Sedan tidigare har Kuriren berättat om att fiskare i Sammakko anmält att fisken där smakat av diesel.

Kommunen har skyldighet att anmäla varje miljöbrott som sker och så har även skett i det här fallet. Men enligt Antero Ijäs kan det ta lång tid innan en undersökning inleds om åklagare beslutar att väcka åtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om