"Det finns så många duktiga entreprenörer"

Bodensonen Claes Nordmark är Sven-Erik Buchts högra hand. Han tror att bredband, vägar och kompetens är nycklar för att få länets landsbygdsföretag att blomstra.

19 oktober 2017 16:23

Hur är läget?

– Det är bra! Jag har just varit på företagsbesök hos Petterssons och det är ju riktigt kul att se hur bra det går för dem just nu.

Du är politiskt sakkunnig Sven-Erik Bucht – vad gör man då?

– Sven-Erik och vi i staben jobbar väldigt nära varandra och en kort sammanfattning är att jag är hans högra hand. Han har väldigt, väldigt mycket att göra. Så ofta säger han ”Claes, kan du fixa det här och det här och det här?” Det kan handla om att driva politiken och hans mål och visioner framåt, skriva tal, resor, att ta möten som han själv inte hinner prioritera och allt möjligt. Ena dagen sitter vi i hans kåta på gården i Karungi och träffar sametingets ordförande och nästa dag är vi på slottet i Stockholm och träffar kronprinsessan Victoria.

Vad ligger på tapeten för dig just nu?

– Dels har regeringen tillsatt en parlamentarisk landsbygdskommitté för att skapa en långsiktig politik för hela landet. I januari kom 45 förslag på hur man kan utveckla landsbygden, som att bygga ut bredbandet, kommersiell service, infrastruktur, vägar, skolor. Och så har vi också ett parallellt spår med statligt stöd för lanthandlar. Utan lanthandeln så dör landsbygden, den är bygdens livsnerv.

Varför gör du företagsbesök?

– Det är i små och medelstora företag som jobb skapas i Sverige och det är viktigt att de känner att de har rätt förutsättningar och att politiken förstår vad de behöver för att kunna göra sina jobb så bra som möjligt.

Vad säger företagarna på landsbygden att de vill ha?

– Ofta är det bredband. Nu för tiden handlar vi mycket via nätet, det är livsviktigt för många. Vägar behöver de så klart också, och kompetens. Då behöver man högre utbildning på fler orter i Sverige och större möjligheter att vidareutbilda sig på distans.

Vilka branscher tror du skulle kunna växa på landsbygden i Norrbotten?

– En bransch som växer är besöksnäringen. Och där är jag imponerad. Det finns så många duktiga entreprenörer som på ett snyggt sätt kan paketera den fina natur vi har här uppe och få folk att komma dit. I Luleåregionen har vi en ny bransch i datahallarna och här har även spelbranschen etablerat sig. Och i Boden tror jag definitivt hästnäringen. Sen tror jag också att lantbruket, jordbruket och skogsbruket har en framtid, när folk mer och mer börjar efterfråga kvalitet och lokalproducerat. Sen tror jag också att många kunskapsintensiva branscher har en framtid här uppe, mycket tack vare Luleå tekniska universitet.

Bor du här i Boden eller i Stockholm eller vad är det som är hemma?

– Hemma är ju alltid Boden, har alltid varit, kommer alltid vara, oavsett var jag befinner mig. Men jag och sambon, vi bor i Sundbyberg. I Stockholm brukar jag få höra att jag är den meste bodensare de någonsin har träffat. Det är den bästa komplimang jag kan få.

Nu har du jobbat med Sven-Erik i tre år, hur känns det?

– Jag är så glad att jag får jobba med honom. Han jobbar hårt, kan mycket och står alltid på den lilla människans sida så jag får nya erfarenheter varje dag. Och han vill att vi i vår stab ska utmana honom, han vill höra våra åsikter. Men det skulle så klart vara roligt att vara politiker själv också.

Var ser du sig själv om fem år?

– Jag har haft hemlängtan i många år, men då måste jag också ha en utmaning.

Snackar vi politiska uppdrag då eller vad skulle det kunna vara?

– Jo, absolut. Jag vill gärna själv vara förtroendevald, men det handlar just om förtroende. Har man partimedlemmarnas förtroende? Och sen handlar det om att medborgarna tycker att man har den bästa politiken. Det är många i Boden som gärna vill att jag ska flytta hem och bli kommunalråd. Det tycker jag låter som en jättespännande och intressant utmaning, att få vara med och leda kommunens utveckling.

Claes Nordmark

Ålder: 40 år.

Gör: Politiskt sakkunnig åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Bor: Sundbyberg, men Boden är hemma.

Familj: Sambon Sofie Nybom, 36.

Äter helst: Mat gjord på goda svenska råvaror, gärna älg från Hednoret.

Dricker helst: Vatten eller en god ale som brorsan bryggt i sitt garage.

Kör: Ingenting.

Läser: Politiska promemorior, nyheter och statusuppdateringar på Facebook.

Tittar på: Nyheterna och serier som Nobel.

Gör helst en ledig dag: Tränar, reser eller är ute i naturen.

Kuriosa: Har skrivit en halv roman om en konspiration i Försvarsmakten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josefin Wiklund