"Det är störande för oss"

Konkurrenterna bland testorter, inklusive planer i Värmland, skrämmer inte Icemakers marknadschef Michael Lindeman.

– Vi är världsledande.

27 november 2013 14:16

Det är testregionen i Norrbotten vi talar om.

Vintertester genomförs på andra håll i världen, fast Michael Lindeman använder aldrig ordet hot.

– Vi tänker inte så. Kina växer starkt, fast från låg nivå och bilarna avses i hög utsträckning för kinesisk marknad. Då finns ingen anledning att testa hos oss, däremot om de ska sälja här. Finland saknar det kundkluster vi har och vår tillgång till stora sjöar men Finnair är bättre på att lyssna på kunderna än SAS, konstaterar han.

Luckan i flyget fylls i Sverige av att Flycar erbjuder direktcharter till Arvidsjaur.

I Finland handlar det i hög grad om däcktester. Fordonstestning utförs även i Nordamerika. Fast Nordamerikas fordonsindustris teknikutveckling ligger generellt långt efter den som letar sig till Norrbotten, resonerar Michael Lindeman, från mångåriga och lokalt ägda Icemakers, i Arjeplog och Arvidsjaur.

Värmland splittrar

I Värmland jobbas det för att etablera fordonstestning inomhus via planer på att bygga en klimathall.

– Det saknas kundkontakter och det finns ingen logistik men politikerna har sett till att det finns pengar. Värmlandsregionen har förankrat det i Stockholm. Det är störande för oss och våra kunder, säger Michael Lindeman, som ogillar den splittring av testbranschen som Sverige därmed uppvisar internationellt.

Över åren har fokus på testerna ändrats. Tämligen nytt är test av bilar med olika drivmedel samt aktiv säkerhet. Det senare gäller främst hjälp åt föraren med att upptäcka faror och system som hindrar olyckor.

Behöver båda

Vid sidan av biltester har bilevent, turism kopplat till bilkörning på is, växt på senare år. En företagare i Arjeplog omvittnar att biltestföretagen kan knorra över att bilevent innebär ett intrång men de berörda orterna behöver båda näringarna.

Bristen på boende tycks ständigt vara ett bekymmer för femmånadersbranschen som har toppar januari-februari.

En fråga är om besöksnäringen kan breddas till sommarhalvåret. En annan fråga är om biltestsäsongen kan förlängas.

Vilhelm Cordes ,BMW:s platschef i Arjeplog, uppger att han jobbat för det senare på hemmaplan men att han inte fått ett ja.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Nordlund