Det är lugna gatan på Luleå Airport

Luleå Airport är en stor genomfartsled mellan Norrbotten och övriga världen. "Vi möter en massa människor, bland annat kineser och italienare", säger Kerstin Sundberg-Persson som arbetar på flygplatsen.

14 mars 2020 15:00

Det är ett ovanligt lugn som råder på Norrbottens största flygplats Luleå Airport den här lördagen. Kerstin Sundberg Persson arbetar på Swedavia, i säkerhetskontrollen. Hon märker av en stor skillnad i antalet resenärer.

– O, ja, det är lugnare än på länge. Ibland går det bara halvfulla plan till Stockholm och det beror mycket på den här coronaviruset, säger hon.

I säkerhetskontrollen arbetar man i lag. Kerstin Sundberg Persson säger att man i hennes arbetslag pratat ofta om det uppkomna viruset.

– Vi möter ju dagligen resenärer från både Kina och Italien och andra och det har vi gjort i flera månader nu så det är klart att vi diskuterar det här inom teamet.

– Vi tar absolut det här på allvar men jag tror att hysterin är farligare för människan än coronaviruset, säger Cathrina Bergsjö som den här lördagen ska till Stockholm med sonen Matteo, mamma Carina Bergsjö och chihuahuan Texas.

En som tar det på största allvar är Slaven Brtan, 37 år från Luleå. Han bär också ett munskydd.

– Jag kommer just från Bangkok. Jag bär inte munskydd för min egen skull utan för andra. Man måste vara försiktig och jag är mest orolig för andra personer som jag möter, säger Slaven Brtan.

Piteåparet Agneta Lundberg och Lennart Svärdsudd har just landat i Luleå efter en Stockholmsresa.

– Man ska ha respekt för det här viruset, speciellt för andra människor, säger Agneta Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist