Delad björnjakt ger fler chansen att jaga

I Västerbotten har man på försök delat in årets björnjakt i två perioder. "Det är på allmän begäran. Slår försöket väl ut kan det bli permanent", säger rovdjurshandläggaren Linda Backlund vid länsstyrelsen i Västerbotten

24 augusti 2019 11:06

Som PT tidigare har berättat avlystes björnjakten i Västerbotten redan på andra dagen, då jägarna lyckats fylla kvoten på elva djur. Men det är bara ett tillfälligt uppehåll. Redan den 2 september drar andra omgången av årets licensjakt igång, och då får ytterligare tio björnar skjutas.

Enligt Linda Backlund är den delade älgjakten ett önskemål från bland annat Jägareförbundet och ortsbor.

– Vi har lyssnat och det finns flera orsaker till att vi ville genomföra det här på prov, säger Backlund.

En anledning är att fler ska få möjlighet att fälla björn.

– Vi vet av erfarenhet att de flesta björnarna fälls i början av jaktperioden. Samtidigt är det inte självklart att alla jägare kan ta ut semesterdagar både till björnjakten och till älgjakten. Med delad björnjakt får fler chansen, säger hon.

Länsstyrelsen hoppas också på en mer utspridd fördelning av var björnarna fälls. Till skillnad från Norrbotten, som har flera licensjaktområden med olika björnkvoter, så räknas hela Västerbotten som ett licensområde.

– I första omgången har alla björnar fällts i södra länsdelen. Visserligen är björnpopulationen störst här, men det finns också fler jägare jämfört med i norra Västerbotten. Vi hoppas att det även fälls björnar längre norrut i andra omgången, säger Backlund.

Men rovdjurshandläggaren utesluter inte att nyordnigen också kan leda till intressekonflikter.

– Det exempelvis kan vara att en del vill jaga björn och andra älg och man måste komma överens inom och mellan jaktlagen.

När årets jakt är slut kommer det därför att bli en grundlig utvärdering.

– Vi kommer att ha en dialog med Jägareförbundet och andra berörda, och det är jättespännande hur utfallet kommer att bli, säger Linda Backlund.

Utvärderingen blir sedan vägledande om försöket med delad björnjakt ska fortsätta även nästa år. I Norrbotten följer man försöket i Västerbotten med stort intresse. Men några planer på att på liknande sätt dela upp björnjakten i flera perioder i vårt län finns inte.

– Nej, det finns ingen efterfrågan på det hos oss i dagsläget, säger rovdjurshandläggaren Anna Danell vid länsstyrelsen i Luleå.

– Men försöket är väldigt intressant och vi kommer att följa vad som händer efter årets björnjakt i Västerbotten, säger Danell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christina Simma/Piteå-tidningen