Fria ord: Vårt privatliv är inte till salu

31 oktober 2013 08:15

DET HAR nyligen avslöjats att Tysklands förbundskanslers mobiltelefon har varit avlyssnad av amerikanska NSA. Detta har medfört att tyska politiker äntligen har vaknat till liv och på allvar börjat kritisera den amerikanska övervakningen.

Tillsammans med Frankrike försöker nu tyskarna få EU att ta en samlad diskussion med Obama-administrationen om övervakningen. Hela övervakningsskandalen har gjort att de politiska ledarna har tappat ansiktet inför omvärlden. Det har blivit för pinsamt; vänner spionerar inte på varandra.

Sedan början av sommaren har det kommit fram uppgifter, från den före detta NSA-anställde Edward Snowden, att USA har ett omfattande digitalt övervakningssystem. Systemet sträcker sig från att övervaka din aktivitet på Facebook till att avlyssna mobiltelefonerna som tillhör de absolut högsta politikerna i EU. Europas ledare har duckat frågan om övervakning fram tills nu, när det har uppdagats att de själva övervakas.

Dock står ett land passivt och accepterar denna masskontroll. Det landet är Sverige. Den svenska regeringen, med utrikesminister Bildt i spetsen, har aktivt motarbetat alla försök inom EU att med samlad kraft samtala med USA om frågan. Att inte stå upp för våra europeiska bröder och systrar är minst sagt en skam.

Vår svenska näringsminister, Annie Lööf, har sagt att hon är övertygad om att hennes mejl och telefon kontrolleras av annan makt. En partiledare för ett av Sveriges regerande partier är säker på att hennes digitala kommunikation övervakas. Det värsta av allt är att ingenting görs, de accepterar situationen.

Vi pirater tycker att detta är förödmjukelse av Sveriges suveränitet. Vi kan inte ha politiska företrädare som inte ens anstränger sig för att skydda den egna befolkningens kommunikation.

Givetvis finns det skäl till varför regeringen beter sig på detta viset. Vår privata information används som valuta på den globala marknaden för underrättelseinformation. Vårt privatliv säljs bokstavligen ut av de politiker som är satta att företräda oss.

Situationen är likadan på hela den europeiska kontinenten. EU, som är världens största ekonomi, beter sig underdånigt mot det amerikanska spioneriet. Just nu pågår förhandlingar mellan USA och EU om ett nytt frihandelsavtal, TTIP. EU har ett gyllene tillfälle att använda dessa förhandlingar för att få USA att sluta spionera på oss. Handelsavtalet skulle fungera som en perfekt hävstång för att få tryck bakom orden. Vårt budskap till förhandlarna är att lägga förhandlingarna på is tills att övervakningen upphör.

Vi pirater går till val på att klippa övervakningskablarna, stänga ner alla spionorgan som riktar sig mot våra egna medborgare som inte är brottsmisstänkta. Sveriges och Europas medborgares privatliv är inte till salu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Nipe förbundsordförande, Ung Pirat Mikael Nordfeldth ordförande, Ung Pirat, norra distriktet