Emojin kan säga mer än tusen ord

Ett glatt tvillingpar som dansar, en apa som håller för ögonen eller en katt som gråter av glädje.
Användningen av emojis - bilder och symboler – har exploderat.

28 oktober 2013 12:26

Du ser dem kanske främst i mobilen eller på sociala nätverk som Facebook, Instagram och Twitter. En färgglad figur som ersätter ett ord, eller som ett tillägg i en uppdatering. Men även i mejl har kan de dyka upp.
– Jag upplever som att emojis används jättemycket. I princip överallt och min känsla är att det även har börjat ta sig in mer formella mejl mellan folk som inte känner varandra, säger Anna Antonsson, konsult och språkvårdare, till TT.
Hon är positiv till utvecklingen, och tycker att skriftspråket blir mer nyanserat.
– Man kan ganska enkelt uttrycka till exempel att man skojar. Då kan man göra en emoji som blinkar med ögat och förmedla att det inte är så allvarligt.
Figurer med rörelser
En Sifoundersökning, gjord på uppdrag av Comviq, visar att 51 procent i de tillfrågade undersökningen använder sig av emojis i sms och sociala medier. Det lär inte minska, tror Antonsson.
– Nu har vi ett skriftspråk som liknar talspråket, alltså ett snabbt dialogiskt skriftspråk. Vi kan uttrycka så mycket i skrift att man kanske snarare skickar ett sms med emojis i stället för att ringa och förklara något. Då tror jag att en emoji kan säga mer än tusen ord.
Troligen har vi bara sett inledningen på figurer i text. Framöver lär emojisarna få rörelser, bli tredimensionella och eventuellt ersätta hashtags.
– Exempelvis stridshingsten får en egen, säger Anna Antonsson och syftar på en TT-intervju där statsministern liknade sig själv vid en stridshingst, vilket fick stor spridning i sociala medier.
Schibbyes tweet
Martin Schibbye, en av journalisterna som fängslades i Etiopien, har gjort en numera ganska känd tweet med enbart figurer för att sammanfatta sin tid i fängelset. Han inspirerades av författaren Bea Uusma, som gjorde detsamma om Andreés polarexpedition.
– Vi satt ju inne när emojis kom och jag upptäckte att det fanns appar som jag laddade ner och gick loss, berättar han.
När han satt i fängelset försökte han lära sig kinesiska, och han jämför språket med emojis.
– Det är lite samma grej. Små tecken som rymmer hela berättelser.
Din favoritemoji?
– Mest gillar jag det där paret som dansar – det kändes lite frihet.

Bildbokstav = emoji

Emoji är ett japanskt ord. E betyder bild och moji betyder bokstav.
Bilden som kan föreställa vad som helst, inte enbart känsloillustrationer, kallas ofta för emoji.
Apple och Google har en gemensam standard för bildsmilisar, men den fungerar inte i alla mobiltelefoner. Följden blir att en emoji som skrivs in med en Iphone ser annorlunda ut om du läser den i en android mobil eller i en dator.
Källa: Språkrådet (TT)

Mer än hälften gillar emojis

51 procent av de tillfrågade i en Sifomätning använder bilder och symboler, så kallade emojis, i sms, chattar och sociala medier.
81 procent använder emojis för att förstärka en känsla.
4 procent tycker att symbolerna är irriterande och oseriösa.
Undersökningen är genomförd av TSN Sifo, där 1.112 personer har intervjuats på uppdrag operatören Comviq. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara K Lindquist/TT