Vill samarbeta med Vänsterpartiet

En majoritet av LO-distrikten i tycker att Vänsterpartiet ska ingå i en eventuell socialdemokratisk regering.

Det visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort.

6 oktober 2013 11:54

Det är mindre än ett år kvar till valet. Frågorna om tänkta koalitioner börjar därför dyka upp i olika sammanhang. Inför valet 2010 gick Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut och berättade att de planerade ett samarbete och att de skulle bilda en koalitionsregering om de vann valet, vilket de som bekant inte gjorde.

Från fackligt håll riktades det också kritik mot det röd-gröna samarbetet och att man inte bjudit in Vänsterpartiet.

Bjuda in Vänsterpartiet

Mot bakgrund av det har Svenska Dagbladet pratat med ordföranden i landets elva LO-distrikt, för att höra vem de tycker att Socialdemokraterna ska samarbeta med vid en eventuell regeringsbildning efter valet 2014.

Alla tillfrågade tycker att Socialdemokraterna ska gå till val helt på egen hand. Men om Stefan Löfven blir statsminister och får i uppdrag att bilda regering tycker sju av de tillfrågade att man ska bjuda in Vänsterpartiet. De flesta kan också tänka sig att samarbeta med Miljöpartiet, men flera av de som svarat ser Vänsterpartiet som en närmare samarbetspartner.

– Men det här är inte en fråga för facken. Det är partiet som går till val, inte facken, säger Maria Stenberg, vice ordförande i LO-distriktet i Norra Sverige och som även sitter i riksdagen för Socialdemokraterna.

Filosofisk fråga

Hon säger att hon förstår att frågan är intressant, men ser den mest som filosofisk i dagsläget.

– Men det är ju ingen hemlighet att vi har två politiska block i Sverige i dag och att Socialdemokraterna tillhör det röd-gröna alternativet. Alla partier har dock lagt sina egna budgetförslag, påpekar hon och vill inte heller svara på vilka hon vill samarbeta med i en eventuell regering.

LO:s ledning är också försiktiga i sina uttalanden. Till Dagens Nyheter säger Tobias Baudin, LO:s första vice ordförande, att det viktigaste är att få en S-regering med Stefan Löven som statsminister. Sedan tycker han att man ska hålla alla dörrar öppna då det gäller eventuella samarbetspartners.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!