Böter för slarvig kreditprövning

Konsumentverket får nya muskler mot snabblåneföretagen. Verket ska framöver kunna ta ut en avgift på upp till tio miljoner kronor av företag som inte sköter sig.

3 oktober 2013 11:13

Trots att lagen ställer krav på kreditgivare att kontrollera kundernas kreditvärdighet, tar vissa snabblåneföretag skyhöga räntor och vänder sig aktivt till personer med svag kreditvärdighet. Och högen av obetalda snabblån som lämnas till Kronofogden för indrivning har vuxit rejält. Förra årets rörde 54·000 nya ärenden obetalda snabblån, en ökning med 62 procent jämfört med året före.
Avgift huvudregel
Regeringen föreslår därför att Konsumentverket ska kunna ta ut en avgift av de företag som inte sköter kreditprövningen av sina kunder.
–·Det är mycket positivt att Konsumentverket nu får ytterligare sanktionsmöjligheter mot de oseriösa snabblåneföretagen. Vi har haft möjligheten att utfärda varningar och förbjuda dem att fortsätta verksamheten. Det har inte funnits något mellansteg, säger Gunnar Larsson, generaldirektör på Konsumentverket.
–·Och alla de bolag vi har granskat har vi i princip varnat. Nu blir, om jag har förstått det rätt, huvudregeln sanktionsavgift. Det är en tydligt skärpning.
Pengar biter
Hittills har Konsumentverket granskat 17 snabblåneföretag. Hade möjligheten till sanktionsavgift funnits redan nu skulle troligen alla de 17 granskade bolagen fått betala – hur mycket är dock omöjligt att säga.
–·Men man kan nog utgå från att avgiften blivit ganska hög, för ingen av dem har skött kreditprövningen utan man har lånat ut pengar till personer som inte har förmåga att betala.
–·Och för vissa oseriösa aktörer är pengar det enda språk de förstår, säger Larsson.
Under hösten ska två utredningar presentera ytterligare förslag på hur överskuldsättningen kan motverkas och vad samhället kan göra för att drabbade ska komma på fötter igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Victorin/TT