Älskade, hatade skolfoton

Ett skolfoto är ett enkelt sätt att få ett fint porträttfoto på sitt barn. Men många har svårt att stå emot utgiften och för en familj med många barn kan det bli dyrt.

– Det blir lite känslomässig utpressning, säger Viktoria Björklund, mamma till tre barn och bonusmamma till två.

23 september 2013 15:05

Varje gång skolfotografen varit på besök i barnens skolor känner hon sig lika kluven.

– Det är inte så att jag inte vill ha fotografier på mina fantastiskt fina barn och fotografierna blir jättebra. Men med fem barn i familjen blir det väldigt dyrt.

Hon uppskattar möjligheten att få barnen fotograferade i skolan – ett billigare alternativ än att gå iväg till en fotoateljé.

– Men när man ser de fina bilderna är det svårt att säga nej och det är lätt att man samlar på sig alldeles för många, särskilt som skillnaden mellan en enstaka bild och ett helt paket brukar vara väldigt liten.

Hon tycker det vore bra om fotograferingarna bara skedde exempelvis vart tredje år.

Lagbild

Ravi Kappel har tre barn och brukar konsekvent tacka nej till erbjudanden om att köpa skolfoton. Däremot var han med om att ett av barnen spelade i ett lag som fotograferades. Bara om alla föräldrar beställde en bild skulle de få ett lägre pris.

– Det tyckte jag var mycket värre än skolfoton. Det blev än väldigt press på oss att tacka ja. Som tur var fanns det en mamma som sa ifrån att hon inte ville, så då slapp vi köpa den.

Men Lars Enbom, vars dotter Hanna, just blivit fotograferad i Råneåskolans aula är väldigt nöjd.

– Trots att vi fotar en massa själva blir ju skolfotona alltid mycket bättre, så vi köper dem varje gång. Mormor och farmor brukar få var sin inramad bild.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda