Lysande hyllning till Luleå Hockey

Skönt go. Härligt. Världsklass.

Ola Gustafssons och BD pops hyllningsplatta till Luleå hockey får lysande betyg av spelarna själva.

Och Duo nöjes recensent Mattias Alkberg håller med:

– En fyra i betyg är inte det minsta i underkant, säger han.

28 augusti 2013 09:36

En av Luleå hockeys största fans torde vara den som satt ihop denna brokiga hyllning till sina favoriter: Ola Gustafsson. Han älskar dem, alla som medverkar på den här skivan älskar dem, det är uppenbart och jag tänker inte ifrågasätta det, eller ens göra mig lustig över det faktumet.

Men, en av de som bryr sig minst om samma hockeyförening torde vara undertecknad. Hockey är en obegriplig sport i mina ögon.

Däremot förstår jag mig på saker som den här skivan är fullproppad med: dedikation, lojalitet och inte minst kärlek. Även om den är platonisk och främst riktad till män i hjälm som slår andra män med hjälm i huvet med en träbit. Och så kramas man på det. För, ursäkta, så är hockey för mig lite. Och det får ni helt enkelt lov att leva med, ni som sätter grovsnuset i halsen till ett sådant påstående.

Att Ola och inblandade artister (och förstås en ansenlig mängd Luleåbor) älskar Luleå hockey råder det alltså inget tvivel om. Och att se sina favoriter glida in på isen genom björngapet till exempelvis The Olas Vi är Luleå hockey, eller BDA Orkesterns L.U.L.E.Å måste ju vara minst lika episkt som att se dem komma till Y.M.C.A, eller vad man nu hittills kommit ut till i Coop arena.

Det som imponerar mest är de nya och för tillfället specialskrivna sångerna. Kristofer Åström, Baboon Show och Tiger Bell gör alla låtar som utan knot skulle göra sig i deras ordinarie kataloger. För traditionellt är ju den här sortens höviska kärleksförklaringar undermåliga rent musikaliskt. Och man förväntar sig inget annat heller: syftet är liksom inte att sitta och spisa med lurar hemma i soffan. Att då få höra Helltrain göra om sin fantastiska Juggernaut till svenska och hylla Luleå hockey utan att tappa ett uns i kvalitet, att få höra Skaburbian Collective visa sin oförblommerade kärlek till Janne Sandström eller att få en musikalisk sensation i form av 42 sekunders grindcore och allsång genom Hellmasker är som lyssnare en ynnest. Och att få höra Lule Fans köra på flera låtar.

Över en dryg timme och 21 låtar är det klart att kvaliteten fluktuerar, att somligt är bättre och sämre än annat. Men dedikationen är fullständig. Och alla intäkter delas upp mellan LHF:s ungdomssatsning och BD Pops popkollo, och det är ju beundransvärt.

Så fyra kurirer är inte det minsta i underkant. Extra poäng också till den vackra skivetiketten, en pastisch på den gamla LHF-loggan, där spelaren höjer en Flying V-gitarr istället för en hockeyklubba. Heja hockey.

Fotnot: Vi är Luleå hockey är en samproduktion mellan Ola Gustafsson, BD Pop och Luleå hockeyförening. Plattan släpps lagom till Swedish hockey league drar igång den 14 september.

Hyllningsrock

Diverse artister

"Vi är Luleå hockey"

(BD Pop)

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Alkberg