"I en perfekt värld hade jag spelat några år till"

Han har inte velat säga det förut.

Men nu erkänner Mattias Öhlund att karriären troligen är över.

- Mentalt känns det som att det inte blir något mer, säger 36-åringen.

27 augusti 2013 16:30

823 dagar har gått sedan knäskadade Mattias Öhlund senast spelade en ishockeymatch.

Men trots att det har gått lång tid sedan dess har backen trott att han ska göra comeback på NHL-scenen – fram till nu.

För första gången erkänner 36-åringen att hans framgångsrika karriär troligen har tagit slut.

– I en perfekt värld hade jag spelat hockey i några år till. Men jag fyller ändå 37 år om några veckor, säger Mattias Öhlund till Kuriren.

– Jag har haft en hyfsat lång karriär och det är jag tillfreds med. Jag mår inte alls dåligt mentalt på något sätt.

Men Piteåprodukten vill inte gå ut officiellt med att han lägger skridskorna på hyllan. När hans Tampa Bay Lightning startar sin NHL-camp den 10 september kommer backen att finnas på plats vid samlingen.

– Jag känner inget behov att fatta något definitivt beslut, säger Öhlund och fortsätter:

– Men jag har inte spelat på över två år. Jag måste vara realist och inse att förutsättningarna att spela igen blir mindre och mindre.

Under sommaren har den välmeriterade backen valt att försäsongsträna i mindre skala. Han säger sig vara långt ifrån ishockeyformen.

– Just nu tränar jag inte som man behöver för att spela på elitnivå. Jag tränar mer för att må bra, säger han och fortsätter:

– Även om mina knän skulle bli bra när jag vaknar upp i morgon så är förutsättningarna att ta sig tillbaka väldigt små. Att komma tillbaka när man är i min ålder är nog inte det lättaste.

Efter två år fyllda med rehabiliteringsträning är Mattias Öhlund förberedd för ett liv utanför ishockeyns rampljus. Utanför rinken har han hunnit gå igenom mycket mentalt.

– Nu känns det inte jobbigt längre. Jag har förstått att det troligen är över och jag mår inte dåligt över det, säger han och fortsätter:

– Det har väl skett mirakel förut inom idrotten. Men i mitt fall är det onekligen svårt.

Hur är livet utanför hockeyn?

– Jag kan leva ett ganska normalt liv. Men jag är begränsad och kan inte springa eller vara allt för aktiv. Men jag klagar inte, mitt liv fungerar bra.

Mattias Öhlund

Ålder: 36 år.

Född: Piteå.

Längd: 192 centimeter.

Vikt: 102 kilo.

Yrke: Ishockeyspelare.

Klubb: Tampa Bay (NHL).

Årslön: 26 miljoner kronor.

Kontraktslängd: 2015/16.

Moderklubb: Piteå HC.

Tidigare klubbar: Luleå Hockey, Vancouver (NHL).

NHL-matcher: 908.

NHL-mål: 93.

NHL-assist: 250.

Meriter: UEM-guld (1994), JVM-silver (1994), JVM-brons (1995), SM-guld (1996), JVM-silver (1996), SM-silver (1997), VM-silver (1997), VM-guld (1998), VM-brons (2001), OS-guld (2006).

Utmärkelser: Årets rookie i elitserien (1996), All Star-laget i JVM (1996), bäste back i JVM (1996), All Star-laget i NHL för rookies (1998), All Star-matchen i NHL (2000).

Mattias Öhlunds tunga tid...

12 oktober, 2011: Tvingas operera båda knäna som störde honom under förra säsongen och missar därmed NHL-premiären 2011/12. Så här säger Tampa Bays general manager Steve Yzerman i tidningen Tampa Tribune: ”Han blir därmed borta mellan fyra-sex veckor”.

17 november, 2011: Närmar sig comeback i Tampa Bay och säger så här till Kuriren: ”Förhoppningsvis har jag inte så långt kvar till spel”.

7 december, 2011: Åker på ett bakslag i rehabiliteringen och uttalar sig till St Petersburg Times: ”Jag försöker vara så positiv jag bara kan, men det är utan tvekan svårt”.

17 december, 2011: Tampacoachen Guy Boucher säger till St Petersburg Times att säsongen kan vara över: ”Vi har accepterat att vi har tappat en av våra bästa backar”.

18 januari, 2012: Knäproblemen vill inte ge med sig. Men Öhlund vägrar ge upp hoppet och säger så här till Norrbottens-Kuriren: ”Även om det går trögt så är mitt mål att ta mig tillbaka redan i år”.

21 februari, 2012: Tvingas till en ny operation för att rädda ishockeykarriären, så här säger han i Tampa Bay Times. ”Det kommer att bli en utmaning, men jag är fast besluten att komma tillbaka så fort som möjligt”.

31 maj, 2012: 369 dagar har gått sedan han sist spelade match, så här säker han till Kuriren: ”Att spela hockey igen är absolut målsättningen för mig. Sen får vi se om det verkligen blir så – men det är onekligen min förhoppning”.

6 december, 2012: 558 dagar har gått sedan Mattias Öhlunds senaste match. "Om jag är i samma situation på tre–fyra månader så är det förmodligen över", säger han i en intervju med Kuriren.

15 maj, 2013: Fem månader har gått, men inget besked om Piteåsonens framtid. Så här skriver han i ett sms till Kuriren: "Kör rehab, men onekligen väldigt små möjligheter att spela igen. Får se vad som händer under sommaren".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson 0920/26