Lönar sig inte att fiska lax

– Det är inte lönsamt längre, säger Gösta Preiman som har valt att inte fiska den här sommaren eftersom att laxen inte säljer bra längre.

Dioxinvärdet i laxen och Livsmedelsverkets rekommendationer har skrämt de stora grossisterna som inte längre köper fisken från Östersjön. Men yrkesfiskare i Norrbotten försöker nu överbevisa Livsmedelsverket med egna prover.

6 augusti 2013 10:43

Livsmedelsverkets data säger att dioxinhalten i Östersjöns laxar är för hög.

Även om dioxinhalten är för hög får fisken säljas i Sverige och till Finland och Lettland. Men livsmedelsverkets kostråd säger att det är farligt att äta mycket fet fisk från Östersjön. Det har skrämt bort köpare, menar Gösta Preiman som därför har lagt fisket på land den här sommaren.

– Jag har ringt BD-fisk och följt utvecklingen hela sommaren. När de fick reda på att grossisterna inte ville ha fisken avstod BD från att köpa. Och då bestämde jag mig, berättar Preiman.

Yrkesfiskarna får inte sålt fisken – det lönar sig inte att fiska då, menar Gösta Preiman som för första gången på 35 år låter fiskenäten ligga i garaget över sommaren.

– Det är ingen idé när det inte är någon som köper, säger han.

"Värden inte relevanta"

Preiman tycker att Livsmedelsverket skrämmer folk i onödan med att laxen ska vara farlig och att många som äter det hela livet blir över 90 år. Det är ett argument som Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, får höra ofta säger hon.

Är den här frågan överdriven?

– Nej, så är det inte. Dioxin är ett av de giftigaste ämnena som finns, säger Emma Halldin Ankarberg.

Sen om dioxinvärdet i laxen är under gränsvärdet så spelar inte det så stor roll, menar Halldin Ankarberg.

– Det är inte relevant för mig hur höga värden det är. Det relevanta är hur mycket man äter.

Speciellt kvinnor rekommenderas att hålla sig borta från Östersjöns lax – kvinnor som ska ha barn, då det kan påverka fostret genom att skada bland annat immunförsvaret, hjärnan och det kan vara cancerframkallande, berättar toxikologen Halldin Ankarberg.

"Skandal"

Yrkesfiskare i Norrbotten har tagit egna prover som säger annat än Livsmedelsverkets och som är långt under gränsvärden för dioxin och PCB-halten.

En yrkesfiskare som tagit prover är Thomas Innala. Han förklarar att 27-28 tester från Gävle till Haparanda alla visar samma resultat – de är under alla gränsvärden. Innala ställer sig oförstående till resultaten som Livsmedelsverket fått fram och de rekommendationer som publiceras.

– Det är en stor jävla skandal. Det är bara att konstatera, säger Innala som också trycker på att rekommendationer om strömmingen är alldeles uppåt väggarna.

– Strömmingen rekommenderar de inte att äta utan att ens ta några prover. Vad jag vet så har de inte tagit prover i sommar och har inte planerat det heller.

Dioxinfrågan upprör många yrkesfiskare i Norrbotten. De ska tillsammans bestämma hur de ska gå tillväga i fortsättningen och tar hjälp av toxikolog och stora företag för att kunna gå vidare till högre instans berättar Thomas Innala.

Innalas provsvar

Gift Gränsvärde Innalas Resultat

Dioxiner 3,5 pg/g 0,8-1,1 pg/g

Dioxinliknande PCB 6,5 pg/g 1,6 pg/g

Livsmedelsverkets rekommendationer: "Barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år, och övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Det gäller strömming, vildfångad – inte odlad – lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern. Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!