Solen gör ramadan besvärlig

Midnattssolen gör att norrbottniska muslimer bara har en och en halv timme per dygn där de får äta och dricka under ramadan.

– Då gäller det att äta hela den tiden, säger Kabir Marefat.

8 juli 2013 14:32

Ramadan startar idag. Som ordförande i Islamiska föringen i Luleå tar Kabir Marefat fastan på största allvar. Han visar en tabell där det står klockslag för när solen går upp och ner.

– Det är svårt för oss i Norrbotten, vi får gå hungriga länge, säger han.

Marefat går efter den strikta regeln med exakta klockslag efter tabellen, medan andra muslimer här uppe väljer att fasta på andra tider.

– Vissa går efter Malmö- eller Stockholmstider. Det finns också dem som går efter arabiska tider, säger han.

Otydliga regler

Det är alltså lite oklart vad som gäller, något som bekymrar Kabir Marefat.

– Tyvärr har vi inga klara regler, förhoppningsvis kommer det att komma ett beslut så vi alla kan ha en gemensam tid för fastan, anser han.

Under ramadans första dygn kommer han enligt tabellen ha på sig mellan 23:30 fram till 01:04 på onsdag morgon för att stilla sin hunger. Men han ser det inte som ett problem, ramadan är något han ser fram emot varje år.

– Det är så mycket mer än bara fastan. Vi ber oftare den här tiden, säger han.

Förutom själva fastan räknar han upp andra saker som tillhör ramadan. Ingen sexuell aktivitet, man vaktar sin tunga och visar alla människor extra mycket respekt, detsamma gäller extra vördnad för natur och djur, berättar han.

Olika kalendrar

Eftersom det arabiska kalenderåret är kortare än det gregorianska kalenderåret, som européerna använder, så flyttas ramadan bakåt elva dagar varje år.

Så om det kan tyckas orättvist för norrbottniska muslimer nu, med så många soltimmar – kommer det se annorlunda ut 15 år framåt i tiden. Då infaller ramadan mitt i mörka vintern, och länets muslimer kan då i lugn och ro äta sina festmiddagar.

– Jo (skratt), det blir mycket lättare på vintern, säger Kabir Marefat som kom till Luleå 2001 från Afghanistan.

Ramadan, i år med början 9 juli, är nionde månaden i det islamiska månåret, högtidlighållen som fastemånad. Alla rättrogna muslimer förväntas avhålla sig från att äta, dricka, röka och älska, från soluppgång till solnedgång.

Det sker till minnet av då profeten Muhammed började få uppenbarelser från gud för nästan 1.400 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg