"Nytt uppehållstillstånd eller jag dör"

Trappan vid Migrationsverket i Boden är belägrad igen. Afghanen Omid Ghaljai säger att han fått avslag på sin nya uppehållsansökan.

– Nytt uppehållstillstånd eller jag dör, säger han till Kurirens reporter.

28 juni 2013 20:46

Omid Ghaljai var med vid den förra hungerstrejken som avblåstes den 12 maj tidigare i år. Under fredagskvällen inledde han en ny hungerstrejk med förtejpad mun. Detta efter enligt egen utsaga fått avslag på sin nya ansökan.

Den tidigare hungerstrejken varade i 24 dygn. När den avblåstes fick de 13 strejkande en ny chans att var och en berätta sin historia för Migrationsverkets utredare. Men Migrationsverket var tydliga med att säga att de inte kunde ge några löften om uppehållstillstånd.

Nyhet för talespersonen

Ahmad Aklil Khalil zaki var talesperson för de strejkande sist de begav sig. Kuriren når honom per telefon under fredagskvällen.

– Det här var en nyhet för mig. Tyvärr befinner jag mig i Danmark så jag kan inte säga så mycket, säger han.

Han vet inte vad för typ av negativt beslut som migrationsverket har gett Omid Ghaljai. Men helt överraskad är han inte. Efter den tidigare strejken var det flera afghaner som sa att de kommer att ta upp hungerstrejken om de får negativa besked från Migrationsverket.

Klarhet i morgon

Zaki kommer att vara tillbaka i Boden imorgon kväll och ska då direkt försöka få klarhet vad som hänt Omid Ghaljai.

Från Migrationsverkets sida är man försiktig i sina uttalanden.

– Den här personen har haft ett samtal med Migrationsverket tidigare idag, vi har även erbjudit honom fler samtal efter helgen, säger pressinformatören Bodil Sundén.

Vad har den strejkande fått för besked?

– Jag kan inte säga något om hans enskilda ärende, ni får återkomma efter helgen.

Än så länge är Omid Ghalai ensam strejkande på Migrationsverkets trappa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!