Luleå med i nytt Europaspel

Glöm European Trophy.

2014/2015 är det Europe club competition som gäller.

– Att Luleå Hockey är med är något jag är väldigt stolt över, säger ordföranden Curt Johansson.

27 maj 2013 18:36

2010 gick Luleå Hockey in som delägare i Hockey Investment Europe.

Uppgifter då gjorde gällande att medlemsskapet kostade sex miljoner kronor.

Det har haft sina fördelar på olika vis. Bland annat har Luleå fått delta i European Trophy – som klubben vann så sent som i december.

Som initiativtagare innebär det också att Luleå är garanterade en plats när European Trophy försvinner säsongen 2014/2015.

Under tisdagen meddelades det nämligen att det är Europe club competition – ett sorts embryo till ishockeyns Champions League – som tar över.

Vilka som får delta ska baseras på sportsliga grunder. En grundstomme av lag kommer finnas, men även seriesegrare och mästare i olika nationer kvalificerar sig.

– Ska man vara bland de bästa i Sverige måste det vara en målsättning att bli bland de bästa i Europa. Ska man kunna säga att man är bäst i Europa måste man konkurrera med ryska lag i framtiden, säger Luleås ordförande Curt Johansson.

Nytt är att turneringen kommer ges utrymme att spelas under säsongen. Tidigare har stora delar av European Trophy varit under försäsongen, med ett slutspel i december.

Nu är internationella ishockeyförbundet med och styr upp riktlinjerna tillsammans med klubbarna och ligorna ute i Europa. Det innebär att inga matcher kommer spelas samtidigt som landslagsturneringar – vilket har förekommit tidigare.

– Vi är väldigt glada över den biten. Om vi ska ha bra landslag i Sverige och öja kvaliteten så är förutsättningarna att elitklubbarna verkligen kan vara med och utvecklas i den här typen av internationellt utbyte. Det är ett fantastiskt steg som har tagits, säger Curt Johansson.

När Luleå Hockey gick med i Hockey Investment Europe talades det om att klubben skulle vara garanterade en plats i en framtida Europaliga. Om 5–6 år menar Curt Johansson att det kanske kan finnas en sådan.

– Det här kan vara ett embryo till det. Meningen är att vi i slutändan ska spela om vem som är bäst i Europa och i sånt slutspel utgår jag i från att även ryssarna är med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson