Potatis a la Alkberg

Medan de andra festivalerna släpper artister på löpande band, passar Musiken makt på att släppa en ny scen.
Och på Potatiskällaren är det Mattias Alkberg som bestämmer.
– Jag har bokat band som jag verkligen älskar, säger han.

18 april 2013 16:07

 

Det är visserligen lite av festivalens signum, att gå sin egen väg. Och när de andra norrbottniska festivalerna presenterar nya koncept som på papperet än så länge ser ut som en minskning av antalet artister – satsar Musikens makt på mer.

– Vi växer för att vi började smått. Men vi vill egentligen satsa ännu mer, säger Elisabeth Rosenbrand, som tillsammans med Lillith Saaw står som arrangörer för det hela.

Tidigare i år klubbade kommunfullmäktige i Luleå igenom att ge festivalen 4,2 miljoner kronor för de kommande tre åren, och Musikens makt svarade med att återgå till ursprungsformen med två dagar smockade med musik. Inte minst genom den sprillans nya scenen Potatiskällaren, där Mattias Alkberg fått fria händer att ta fram en utformning och ett gäng akter.

– Egentligen har jag bara bokat massa band och artister som jag tycker är skitbra. Som spelar musik som står lite på sidan av, som inte spelar enligt gängse regler, säger Mattias Alkberg.

Scenen kommer att placeras i dungen nästan direkt till vänster när man kommer innanför Gültzauuddens murar. Till sin hjälp med utformningen av scenen har Mattias Alkberg dessutom bjudit in Galleri syster och deras projekt Lillasyster.

– När jag ska göra något blir det ofta så fult så jag bjöd in Galleri syster, säger Mattias Alkberg.  

– Ja, tanken är att vi ska fixa någon form av atmosfär, säger Sara Edström från Galleri syster.

Faktum är att Potatiskällaren är en hyllning till en annan potatiskällare. Nämligen den på Kronan som efter att ha stått tom under en ganska lång tid, städades upp och användes sporadiskt av ett antal artister och konstnärer i stan. Däribland Galleri syster som anordnade festivalen Blandband 2010. Numera är källaren jämnad med marken men uppstår likt en fågel Fenix under Musikens makt.

– Egentligen började det med att jag så gärna ville ha hit Stockholmsbandet Hanna Hirsch. Jag sa åt dem att jag kunde fixa dem en egen scen, bara de kom. Men det kunde de inte, säger Mattias Alkberg.

Men en scen blev det och hela elva stycken band har redan bokats, däribland Les big byrds som beskrivs som en supergrupp med medlemmar från både Caesars (tidigare kända som Caesar's palace), Teddybears (tidigare Teddybears Sthlm) och Fireside. Men också Luleåkonstnären Mats Wikströms Eterkopp, en slags nyprogg eller Kraut-rock på svenska, samt Mother of the forest, Luleåkillen Erik Lahti (numera bosatt i Göteborg) som spelar en svårbeskriven elektronisk punk.    

– Det kan låta som nepotism med alla de här Luleåbanden. Dels handlar det om ekonomi, men också dels om att det finns så mycket bra musik härifrån just nu.

Sedan tidigare har Musikens makt släppt bokningarna Gnucci, Maria Eriksson, Miriam Bryant och Magnus Ekelund och Stålet. Fler artister kommer att presenteras löpande. 

Mariana Vnuk

Festivalernas bokningar – än så länge
Luleå Pride (14-16 juni):
Alcazar
Magnus Ekelund
Cleo
General Knas

Kirunafestivalen (27-29 juni)
W.A.S.P.
D-A-D
Johnossi
Oskar Linnros
Darin
Rebecca & Fiona
Miss Li
Pugh Rogefeldt
Nause
Ansiktet

Luleå hamnfestival (11-13 juli)
Louise Hoffsten
Admiral P
Petra Marklund
Zacke

PDOL (25-27 juli)
Darin
Zara Larsson
Bo Kaspers orkester

 
Musikens makt (16-17 augusti)
Miriam Bryant
Labyrint
Gnucci
Magnus Ekelund och Stålet
Maria Eriksson
Scen Potatiskällaren
AC4
The Bombettes
Paddington DC
Skator
Les big byrd
Utbrott
Könsförrädare
Eterkopp
Mother of the forest
Tomas Bäcklund
Benmjöl

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mariana Vnuk