Rasistskandal i hockey

Division I-hockeyn skakas av en skandal.

Spelare i båda lagen från matchen mellan Kalix och Vännäs anklagas för att ha skrikit rasistiska tillmälen.

- Han jagade mig 10-15 meter och kallade mig både blatte och turk, säger Kalixbacken Adam Rachidi.

12 februari 2013 06:00

Mycket stod på spel i division I-hockeyns fortsättningsserie när Kalix UHC och Vännäs HC möttes i helgen.

I och med Kalix seger har laget fortfarande chansen att nå förstaplatsen.

Men efterspelet handlar inte om det sportsliga.

Nu står två spelare anklagade för att ha kastat ur sig rasistiska ord till motståndarspelare.

Matchen var hård och bland annat drabbades Vännäs av ett matchstraff. Vid flera tillfällen spårade det dock ur totalt. Kalix back Adam Rachidi har marockansk pappa men har bott hela sitt liv i Sverige. Han berättar att rasism är något som han får stöta på ibland på isen. Matchen mot Vännäs var ett sådant tillfälle.

- Vid sista tekningen kom pucken ner i vårt hörn och då kommer en kille och ska tackla mig och jag råkar komma upp med armbågen lite i ansiktet. När vi går till anfall åker han bredvid mig hela vägen och kallar mig turk, blatte, jävla invandrare och säger "åk hem". Sen tar jag ett skott och efter avblåsningen fortsätter han skrika. Domaren går emellan men säger att han inte hör något, säger Rachidi till Norrbottens-Kuriren.

Hur reagerade du på det?

- Jag tyckte bara det var riktigt onödigt. Man kan säga något annat som "vad dåligt skott", men inte gå på ursprung. Jag skakade bara på huvudet och åkte därifrån och tänkte "fy fan vad lågt".

Ångerfull
När Kuriren är i kontakt med den anklagade Vännässpelaren är han ångerfull och ger en egen bild av det som skedde.

- Jag tar av han pucken och så slår han mig i ansiktet och det tycker jag är rätt grisigt, men domaren gör inget åt det. Sen situationen efteråt börjar han kalla mig finnig för mitt hudproblem. Jag blir rätt uppretad av det och säger "det där borde du inte göra om". Men han fortsätter och då kallar jag honom för något rasistiskt ord.

Hur tänker du kring det så här efteråt?

- Man vill ju aldrig behöva säga fula saker, men det blir som i stundens hetta. Sen tyckte jag det var ganska hyfsat åt båda håll och jag fick ganska mycket gliringar tillbaka.

För historien tar nämligen inte slut där. I periodpausen av samma match var Vännäs tränare in till domarrummet för att påpeka att en av hans spelare blivit utsatt för rasistiska tillmälen av en Kalixspelare under matchen.

Anmälde förra gången
Spelaren i fråga är Johan
Bölander, som är adopterad från Vietnam. Precis som Adam Rachidi har han varit med om rasism förut på isen. Men han blev ändå förvånad när det skedde.

- Det blev lite gruff vid en blockering framför mål som jag var involverad i. Då
kommer en av Kalix spelare fram och säger "vad fan gör du kinesjävel?". Jag blev helt ställd, men domaren uppfattade det inte.

Förra gången Bölander blev utsatt för rasism anmäldes händelsen eftersom lagkamrater kunde vittna om det inträffade. Då stängdes spelaren i fråga av i tre matcher. Under måndagskvällen hade Vännäs ett möte för att reda ut hur man skulle gå till väga den här gången.

Att en av hans lagkamrater också har erkänt att han skrikit rasistiska ord till en motståndare gör situationen speciell.

- Det får ju absolut inte förekomma, säger Johan Bölander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!