Ökat stöd för SD i länet

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar sitt stöd bland väljarna i Norrbotten.

Alla övriga riksdagspartier går bakåt jämfört med valet 2010.

28 november 2012 06:00

Demoskop har på uppdrag av Norrbottens-Kuriren och 24 Norrbotten genomfört en partisympatiundersökning i Norrbotten. Två partier ökar sitt stöd bland väljarna i Norrbotten jämfört med valresultatet 2010.

Socialdemokraterna får nu 56 procent mot 51,9 procent vid riksdagsvalet 2010. Sverigedemokraterna får nu sju procent i länet, jämfört med 3,85 procent vid riksdagsvalet 2010. Alla övriga partier tappar sympatisörer i jämförelse med valresultatet 2010. Förändringarna är dock så små att de faller inom felmarginalen.

Inte förvånad
Statsvetaren Simon Matti är inte förvånad över resultatet. Han är universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

- Det jag tycker är mest intressant att få på papper är att alliansen tappar väljare, att det är en rörelse från Moderaterna. Socialdemokraterna behåller en väldigt hög andel av väljare, det är i och för sig inte förvånande, det har att göra med åldersstrukturen.

- Moderaterna har betydligt svårare att hålla kvar sina väljare i Norrbotten. Just rörelsen från Socialdemokraterna till Moderaterna var det som vann de två senaste valen, framförallt valet 2006.

Hur ser du på ökningen för Sverigedemokraterna?

- Det är inte heller speciellt förvånande, det är samma trend som vi ser i de nationella mätningarna. De får drygt åtta procent i den sammanvägda mätning som professor Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet gör.

Stödet underskattas
Simon Matti tillägger att opinionsundersökningar tenderar att underskatta stödet för Sverigedemokraterna.

- Det är inte ett parti som andra, man tenderar att dra sig för att säga att man röstar på dem.

Vecka 47
Kurirens och 24 Norrbottens partisympatiundersökning gjordes vecka 47, efter Expressens uppmärksammade publicering av en film där tre ledande sverigedemokrater beväpnar sig med järnrör och använder rasistiska tillmälen.

- En väldigt stor andel av befolkningen som inte kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna blir upprörd. Den här lilla gruppen som är SD-sympatisörer, för dem spelar det ingen roll. Snarare ser de det som ett ytterligare tecken på att Sverigedemokraterna är utsatta och förföljda.

Varför går Sverigedemokraterna framåt?

- Det är de klassiska förklaringarna, det är ekonomisk oro och arbetslöshet. Sedan finns det alltid väljargrupper eller väljare som tilltalas av de principiella idéerna och som ser invandring som ett hot mot den svenska kulturen.

Besvärlig situation
Tillbakagången för de övriga riksdagspartierna kommenterar Simon Matti så här:

- Moderaterna är i en besvärlig situation, de har inte lika många tydliga sympatisörer i länet. De vann valet på missnöjda socialdemokrater. De har ett tufft jobb att hålla kvar väljarna.

- Småpartierna i alliansen har aldrig varit speciellt starka i Norrbotten, dessutom har de haft ohyggligt svårt att komma fram, de hamnar hela tiden i skuggan av Moderaterna.

Simon Matti påpekar att Moderaternas minskade väljarstöd i Norrbotten inte innebär ett ökat stöd för de tre andra borgerliga partierna. Centerpartiet befinner sig i en identitetskris, menar han.

- Jag tror att Folkpartiet är inne i samma problematik. Det är svårt att säga vilket parti det är. Om inte vi som regelbundet följer politik kan säga vilket parti det är, hur ska då väljare som följer politik vart fjärde år kunna bli övertygade?

Kristdemokraterna skulle kunna satsa på att omforma sig till ett värdekonservativt parti.

- Det är klart det finns en öppning för Kristdemokraterna, men det verkar inte vara åt det hållet man vill gå.

Vänsterpartiet har inte fått något lyft med ny partiledare. Vänsterpartiets relation till Socialdemokraterna blir besvärlig förutspår Simon Matti. Miljöpartiet har inte satt ned foten när det gäller vilket block som partiet kan förväntas stödja inför nästa val. Ju närmare valdagen vi kommer, desto hårdare blir kraven på Miljöpartiet att välja sida, menar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson