Rasisterna försöker skrämma till tystnad

24-åriga Ahmad Aklil, eller Zaki som han kallas, har en gravid fru och en snart tvåårig son i Afghanistan. I somras flydde han till Sverige. Nu bor han tillsammans med fem andra flyktingar i ett rum på Migrationsverkets camp i Boden.

23 november 2012 06:00

- En sak ska folk tänka på. Om det unga utbildade folket flyr från Afghanistan är det inte en fråga om pengar. Det är en fråga om liv, säger Zaki till Norrbottens-Kuriren.

Han var tolk i Afghanistan och rörde sig bland mäktiga män. Eftersom Zaki vägrade hjälpa talibanerna att utföra en attack blev han hotad och trakasserad. Till slut såg han ingen annan utväg än att fly, för att rädda sin familj.

- Att ta någons liv i Afghanistan är enkelt, tro mig. Alla bär vapen och vad som helst kan hända när som helst.

Debatten om invandringen, eller rättare sagt flyktingmottagningen, handlar om människor som Zaki. Det gör rasister allt för att dölja. Istället försöker de framställa sig själva som hotade, när de springer runt på stan med järnrör och gastar "Det här är mitt land".

Sverigedemokraternas högsta ledning avslöjar sin egen rasism på en film de själva spelat in. Det är ett välkommet uppvaknande. Alltför länge har den svenska samhällsdebatten utgått från deras verklighetsbeskrivning. Att nya människor kommer till Sverige har beskrivits som ett hot istället för en möjlighet: "Hur mycket invandring tål Sverige?"

Nu rullas den Sverigedemokratiska skandalen upp. Kent Ekeroth, partiets rättspolitiska talesperson som tvingades avgå i onsdags, motionerade till riksdagen om att slopa det dubbla medborgarskapet. Samtidigt bad Sverigedemokraterna riksdagens utredningstjänst att kartlägga vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap.

Vad skulle SD med den informationen till? Hänga ut folkvalda som är medborgare i två länder som ovärdiga representanter för folket?

Mona Sahlin var demokratiminister och genomförde möjligheten till dubbelt medborgarskap. Nu skriver hon i Aftonbladet:

"Att inte förstå att man kan älska mer än ett land. Att inte begripa att ursprung och framtid hör ihop för oss alla [...] Det är en ynklig, farlig, rasistisk och hopplöst föråldrad inställning som Kent Ekeroth ännu en gång ger uttryck för."

Ja, visst är det. Kent Ekeroth och hans partikamrater har ingen som helst ambition att lyssna på Zaki från Afghanistan när han säger:

- Jag vill bli en produktiv och hjälpsam del av det här landet. Som jag har upplevt svenskarna sedan jag kom hit.

De främlingsfientliga krafterna har alltför länge sluppit undan en rejäl journalistisk granskning. Sverigedemokraterna har rasistiska rötter, men det har medierna talat tyst om. Av okunskap, eller av rädsla att stöta sig med folkvalda.

Samtidigt väller en våg av främlingsfientliga reaktioner mot alla redaktioner som över huvud taget ger sig på att skildra främlingsfientlighet, diskriminering och rasism. Eller skriver om hur den hårdnande migrationspolitiken drabbar redan utsatta människor. Det rasistiska näthatet är menat att skrämma till tystnad.

Norrbottens-Kuriren låter sig inte tystas. Att satsningen "Ett Norrbotten för alla" väcker så starka reaktioner visar hur angelägen den är.

Musikern Stefan Gunnarsson anklagar kampanjen för att vara tillrättalagd: "Det låter som att det från och med nu är förbjudet att tänka en tillstymmelse till restriktiv tanke mot invandring över huvud taget."

Jag kan inte låta bli att undra var han egentligen har befunnit sig de senaste åren. När rasisterna i Sverigedemokraterna har tillåtits sätta agendan för debatten.

Norrbotten är inte ett län för alla. Alla vill inte att Norrbotten ska vara det. Det skrämmer folk härifrån och hotar länets överlevnad. Självklart ska journalistiken ta ställning för människovärdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!