Så ska IFK nå superettan

Pusselbitarna i lagbygget börjar falla på plats.

Nu berättar IFK Luleå om planerna för att ta sig upp i superettan.

- Vi måste satsa på unga talanger i Norrbotten, säger Kalle Norrbin.

22 november 2012 06:00

I tisdags skrev lagkaptenen Kalle Norrbin på ett nytt kontrakt med IFK Luleå.

Redan i dag börjar arbetet med att ta klubben närmare superettan.

För Kuriren berättar han om IFK:s visioner att bli den givna ledaren i Norrbotten och hur de måste gå till väga.

- Det handlar så otroligt mycket om de unga spelarna. Vi kommer aldrig vara en klubb som kan köpa in spelare, utan vi måste satsa på talangerna och det synsättet har inte funnits i IFK tidigare, säger Norrbin.

Redan i fjol fick lovande spelare som Ludvig Karlsson, David Mörsare, Sebastian Sandlund och Johan Zachariasson chansen att känna på både tränings- och match-miljö i seniorlaget.

Långsiktigt
Men IFK:s lagkapten menar att klubben ska se större än så och ge sig ut runt om i Norrbotten.

- Det som inte har fungerat förut är väl det här prestigelösa samarbetet från IFK:s sida gentemot andra klubbar. Det sitter kvar från 90-talet och jag tycker det är dags att det försvinner - det måste vi jobba hårt för.

- Det är bara att se på Patrik Pettersen som en gjorde en otroligt bra höst och var duktig för oss. Han är ju en Liraspelare från grunden och kom från Notviken.

Anledningen till att Kalle Norrbin skrev på ett tvåårskontrakt är för att kunna jobba mer långsiktigt med just den biten från föreningshåll.

Han kommer samarbeta nära styrelseordföranden Tobias Lindfors, sportchefen Hans Boman och ungdomsansvarige Tony Sundbom för att profilera IFK Luleå ute i länet och trycka på ungdomssatsningen.

- Vi har norrländska talanger som vi ska vara stolta över att de spelar i vårt representationslag. Någonstans handlar det om att ge de här unga spelarna förebilder som inte riktigt funnits på 10-15 år.

Vill gå upp med IFK
När Norrbins kontrakt går ut är han över 30 år. Då vill han vara uppe och nudda på
superettan.

- Och då vill jag att det ska vara med IFK. Förut har det varit att man kanske måste söka sig härifrån, men nu ska jag se till att göra allt för att alla ska ha samma fokus att vi ska nå det där målet. Om det sedan tar 2-3-4 år är en annan sak.

- Det finns en ekonomisk bit att ta tag i också. Tidigare har det varit mycket att släcka bränder i IFK - med allt rätt med tanke på hur ekonomin har varit. Men nu känner jag mig grymt inspirerad att verkligen köra på det här och vara med om att bygga Norrbottens representationslag.

Ungdomssatsningen. Värva spelare kostar pengar - istället vill klubben satsa på sina egna talanger.

Förebilderna. Profiler på planen lockar unga att börja med sporten och leder till en god ungdomsverksamhet.

Representationslaget. Genom att släppa prestigen och samarbeta med lag över hela länet vill IFK bli det naturliga
representationslaget.

Ny arena. Skogsvallen ska förnyas. Ambitionerna är att få ett fotbollstempel i Luleå som ska generera ett större intresse för sporten och bättre förutsättningar.

Framförhållning. Med ett långsiktigt tänk och en stabil grund i laget som man bygger på ska målen nås. Men det kan ta ett par år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson 0920/26