Holländsk tomte vann vinterspelen

Tomtarnas vinterspel i Gällivare tioårsjubilerade med både bra väder, en stor publik och en holländsk vinnare.

19 november 2012 06:00

Årets vinnare, Stefen Veroude, försvarade sin titel från förra året.

- Liksom sist gick det dåligt vid grötätningen som är min svaga punkt. Men jag var aldrig orolig även om jag innan tävlingen var lite ängslig för Sapmis tomte. Till slut så gick det bra ändå, säger Stefen Veroude som är inställd på att segern får konsekvenser.

- Efter förra årets seger var jag lite oförberedd på det som väntade. Att jag skulle bli inbjuden som gäst till ett flertal tv-program och resa runt och ge intervjuer överallt. Jag fick också resa till Australien. Internationellt är folk oerhört intresserade av tävlingen här uppe, säger han.

Alver
Det holländska teamet, med tomte och alver, har följts av ett tv-team inför och under tävlingen och fem program ska visas i holländsk tv fram till jul.

Enligt Mattias Svalenström, Visit Gellivare Lapland, arrangörsansvarig, hade man i år satsat på att göra tävlingarna mer publikvänliga genom att bygga läktare och annat.

- Vi gör ständigt utvärderingar för att arrangemanget ska bli bättre och så även inför nästa år. Och efter en snabb utvärdering i dag så fungerade det nu bättre än förra året, tycker vi. Både tomtar och publik verkar ha samma uppfattning. Och konferencieren, Jonatan Nilsson, gjorde ett bra jobb, säger han.

Frilansfotografen Woo Yiu Wai, Ric, Hongkong, som närvarade för fjärde gången, speglade det stora asiatiska intresset.

- Jul och tomtar finns inte på samma sätt som här men folk tilltalas av hur tomtar står för givande av gåvor som har en traditionell bakgrund i Kina och att jul- och nyårsfirande innebär lite ledighet från jobbet för de flesta gör inte saken sämre, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark 0970/101