Låt inte rasister styra debatten

Det är dags för andra än Sverigedemokraterna att ta initiativet i flykting- och integrationspolitiken. Frågan är naturligtvis inte hur mycket invandring Sverige tål, utan hur mycket främlingsfientlighet Sverige tål.

16 november 2012 06:00

New York. Två kvarter från Ground Zero ligger Park 51, det muslimska center som är under uppbyggnad. Protesterna har varit starka, men New Yorks borgmästare Michael Bloomberg stöder bygget.

- En del av att vara en New Yorker är att leva med sina grannar i ömsesidig respekt och tolerans. Det var exakt den andan av öppenhet och acceptans som attackeras den 11 september, säger Bloomberg.

Han påminner om att även muslimer dödades i Usama bin Ladens attack mot tvillingtornen.

Jag kommer till Park 51 vid lunchtid. Tittar lite nyfiket in genom fönstren i gatuplan tills en man vinkar in mig.
I foajén är det lugnt, skor står på rad. Längre in pågår lunchbön.

På ett bord kan man lämna sin donation till moskébygget. Programförklaringen sitter på en skylt: "Park 51 ska uppmuntra samarbete och förståelse mellan människor av alla religioner och ursprung genom relevanta program och initiativ."

Jag funderar på att köpa en tröja med trycket: "New York - en stad för alla".

Det är ett fint sammanträffande. I måndags, samma dag som jag besökte Park 51, skapades Facebooksidan "Ett Luleå för alla". I onsdags var sidan uppe i 450 medlemmar som samlas under följande programförklaring:

"Vi är för ett Luleå där alla får vara precis den de vill vara. Här lever vi tillsammans med alla våra likheter och olikheter. Det spelar ingen roll var man är född, vad man tror på eller vem man älskar."

Initiativet är mycket välkommet. Det planerade moskébygget i Luleå har fått rasismen att stiga upp till ytan i vår stad. Studieförbundet Sensus, som har genomfört en förstudie om moskébygget, har fått ta emot flera hot.

Förstudien, som presenterades i onsdags, visar att Norrbotten lider av islamofobiska attityder. Muslimer upplever att de inte får vara delaktiga i det norrbottniska samhället. Samtidigt har de muslimska grupperna i länet svårt att organisera sig. De saknar ofta verktyg att motverka fördomarna som drabbar dem.

Främlingsfientligheten blåser hårt och kallt i Sverige just nu. Samtidigt som Sverigedemokraterna når allt högre siffror i opinionsundersökningarna låter SVT partiledarna debattera under rubriken "Hur mycket invandring tål Sverige?"

Även i Norrbotten tycks stödet för Sverigedemokraterna växa. Norrbottens-Kuriren har tidigare berättat att partiets ungdomsförbund försöker etablera sig här, stärkta av resultaten i skolvalen.

Möjligen blir det svårare nu, när Jimmie Åkessons inställsamma fernissa börjar flagna.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Erik Almqvist sa babbe, hora och blatteälskare. Partiets kriminalpolitiska talesperson Kent Ekeroth filmade hela spektaklet men förnekade innehållet. Samme man upplåter sitt bankkonto för donationer till hetssajten Avpixlat.

Det blir allt mer uppenbart att rasistiska sympatisörer inte är någon olycklig konsekvens av "invandringskritiken", som Sverigedemokraterna vill framställa det. Rasismen existerar i, och sanktioneras av, partiledningen. Inte konstigt med tanke på att Sverigedemokraterna har rasistiska rötter. De bildades ur Bevara Sverige Svenskt, BSS.

Det är dags för andra än Sverigedemokraterna att ta initiativet i flykting- och integrationspolitiken. Frågan är naturligtvis inte hur mycket invandring Sverige tål, utan hur mycket främlingsfientlighet Sverige tål.

I Norrbotten är det extra tydligt. Om vi ska överleva som region måste vi välkomna människor från hela världen att komma hit - och ta väl hand om dem som kommer. Vi måste ha ett öppet samhällsklimat som låter människor söka sina egna vägar, i frihet från fördomar och diskriminering.

Annars fortsätter utflyttningen. Då försvinner tillväxten och välfärden och Norrbotten förtvinar.

Devisen "Ett Luleå för alla" är lika självklar som nödvändig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!