Tomtarna samlas till sitt tionde vinterspel

På fredag samlas tomtar från hela värden i Gällivare igen för att hylla julen och kora en tomtemästare i Tomtarnas vinterspel.

-  När vi började för tio år sedan anade jag inte att det skulle bli så stort som det blivit, säger Sivert Svensson, som startade traditionen.

15 november 2012 06:00

Sivert Svensson återvände till Gällivare i veckan efter en tur till Japans huvudstad Tokyo där han under en vecka deltagit vid olika japanska tomtearrangemang.

-  Jag och min fru hade inbjudits av Japans tomte för att medverka vid en massa jularrangemang. Vi bodde på sex olika hotell och reste kors och tvärs genom Tokyo. Det var en upplevelse och vi träffade jättemycket folk som var jätteintresserade av svenska jultraditioner och vår tomtetradition, berättar han.

Resan ger perspektiv på utvecklingen av Tomtarnas vinterspel.

-  När jag lanserade idén för tio år sedan var min utgångspunkt att ur den svenska tomtetraditionen och den nya tidens tomtesyn skapa en trevlig händelse. Att folk i Gällivare skulle ha det trevligt. Det som hänt har överträffat alla förväntningar jag hade, säger Sivert Svensson.

Grunden håller
Arrangemanget håller fast vid sina tre grunder.

- Hela tiden har tävlingarna på torget, samlingen på hembygdsområdet och tomtarnas träff i en skogskoja varit de centrala komponenterna. Visst har det diskuterats en förnyelse av bland annat tävlingsgrenar i tomtetävlingen. Men grunden i Tomtarnas vinterspel har visat sig hålla, vilket jag gläds åt.

Minnen
De tio åren innebär också oförglömliga minnen.

- Bland annat minns jag IOK:s reaktioner när vinterspelen i en pressrelease av misstag beskrevs som Tomtarnas vinterolympiad och de hotades stämma oss. Då trodde jag nästa att jag skulle buras in. Ett annat minne är när en kanadensisk reporter beskrev närvaron vid tävlingarna som en "förtrollning" som inte släppte förrän han återvände till Kanada. Med det beskrev han den känsla jag hela tiden önskat uppväcka hos folk, säger Sivert Svensson.

Tomtarnas vinterspel inleds med Kickoff på fredag med bland annat dans kring granen och önskelistinlämning för barn.

Under fredagseftermiddagen finns tomtarna i samhällets butiker.

På fredagskvällen kan man träffa tomtarna i Tomtekojan invid Gällivare.

På lördagsförmiddagen samlas alla tomtar för tomteparad längs Storgatan.

Efter paraden startar tomtarnas vinterspel i olika grenar på torget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark 0970/101