Satsningen kan ge möjlighet att utnyttja väljarstödet

Statsvetaren Simon Matti säger att ett ungdomsförbund är rekryteringsplattformen för moderpartiet.

- Sverigedemokraterna kommer att kunna nyttja sitt väljarstöd på ett helt annat sätt.

27 oktober 2012 08:14

Uppstarten av ett SDU-distrikt i länet förvånar inte Simon Matti, doktor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

- Det är väl en rätt naturlig utveckling, de är ett etablerat parti nu, säger han.

Ett problem som Sverigedemokraterna har är, enligt Simon Matti, att de haft svårt att hitta lämpliga kandidater till sina platser i kommunfullmäktige.

- De har svårt att utnyttja mandaten de får. Men lyckas de få till ett fungerande ungdomsförbund har de helt plötsligt kandidater och kan nyttja sitt väljarstöd, säger han.

Starkt stöd i gymnasiet
I skolvalet 2010 fick Sverigedemokraterna 13 procent av rösterna. Att jämföra med de 5,7 procent partiet fick i riksdagsvalet samma år.

Det är på gymnasieskolorna som Sverigedemokraterna har sitt starkaste stöd. På vissa skolor i länet röstade ungefär var fjärde elev på partiet.

Men Simon Matti tycker inte att man ska lägga för stor vikt vid skolvalen.

- Det man ska tänka på är att unga människor oftast är mer radikala än vuxna. Skolval är väl mer ett mått på någon form av ung radikalitet eller protest än ett politiskt engagemang, säger han.

Expo är en stiftelse som granskar och informerar om främlingsfientlighet och rasism. Daniel Poohl är chefredaktör och vd för tidskriften Expo. Hans uppfattning är att Sverigedemokratisk ungdom växer.

"Extremnationalistiskt parti"
- Partiet har generellt sett ett ganska stort stöd bland unga väljare. Det kan vara så att unga röstar på partier som sticker ut, men det är inte hela förklaringen förstås. Man måste ju utgå från att de delar deras åsikter, säger han.

Hur beskriver du Sverigedemokraterna?

- Jag brukar kalla dem för ett extremnationalistiskt parti med en tydlig antimuslimsk intolerans inom partiet, säger Daniel Poohl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!