En fransk film för hjärtat

Begå nu bara helst inte slentrianmisstaget att missa den här franska filmdelikatessen, som förekommer på den lätt oberäkneliga biorepertoaren i Luleå minst (?) en vecka till!

1 oktober 2012 06:00

En oväntad vänskap är, den uppenbarligen på faktiska händelser baserade, berättelsen om den alldeles uppseendeväckande och gradvis ihärdigt framväxande vänskapen mellan den nedanför hakan helt paralyserade franske aristokraten Philippe (en obönhörligt lysande Francois Cluzet) och den senegalesiske invandraren Driss (Omar Sy; fantastisk och även helt rättvist prisbelönad vid årets filmfestival i Cannes).

Den senare söker det vakanta jobbet som personlig assistent hos den förre. Egentligen utan avsikt och bara för att få en nödvändig stämpel på ett papper, för att erhålla understöd. Men Philippe ser en för honom befriande brist på sentimentalitet hos Driss och provanställer honom (trots att han noterar att denne stulit ett ovärderligt Fabergé-ägg av honom!).

Därefter utvecklar sig en fransk film, helt i avsaknad av banalitet, falska accenter eller toner samt någon som helst melodramatik.

Philippe, som tidigare varit inbunden och ensam, förlöses gradvis genom den dagliga kontakten med den helt ohämmade och mänskligt spirituelle Driss.

En helt ny livskvalitet uppenbarar sig och - filmen slutar så fint med ett uppriktigt glädjeackord (jo: det kan man unna sig att avslöja, utan att ta bort något av den totala upplevelsemagin!).

Franska filmer innehåller ofta den där riktigt och intuitivt naturligt mänskliga överlevnadspoängen, som styr pricksäkert mot åskådarnas hjärtan.

Så var det med Amelie från Montmartre och med Tillsammans är man mindre ensam och så är det förvisso även med En oväntad vänskap.

Missa den nu bara inte, snälla ni!

Film

En oväntad vänskap

Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano

Medverkande: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, med flera

Filmstaden, Luleå

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!