Jaktplan nära störta i Norrbotten

Ett danskt F-16-plan fick i tisdags motorstopp under den pågående internationella flygövningen Nordic Air Meet i Norrbotten och var nära att störta.

– Det är en allvarlig händelse, säger Carl-Johan Edström, flygchef på F-21 och övningsledare för Nordic Air Meet.

6 september 2012 13:43

Det var i samband med att efterbrännkammaren skulle slås på som planet fick motorstopp och dök från cirka 12.000 meters höjd till cirka 6.000 meter innan piloten fick igång motorn igen.
– Den vanligaste anledningen till att det bli motorstopp är att det blir ett mekaniskt fel i motorn men då brukar inte motorn gå att återstarta och i det här fallet har den ju gjort det så det är väldigt ovanligt, säger Edström.

Anledningen oklar
Anledningen till motorstoppet är fortfarande oklar men en utredning har påbörjats.
– Det finns flera tänkbara anledningar till det hela men det är en sak som vi utreder nu och det finns ingen anledning för mig att spekulera när utredningen pågår för fullt, säger Edström.
Hade planet sjunkit ner 2.000 meters höjd hade piloten blivit tvungen att skjuta ut sig från flygplanet.
– Det finns lite olika regler för olika länder men gränsen brukar ligga vid ungefär 2.000 meters höjd när du flyger med katapultstol. Då har man instruktioner om att skjuta ut sig ur planet om du inte lyckats återfå kontrollen när det passerar 2.000 meters höjd, säger Edström.

Följde rutinerna
Även om den här typen av händelser är väldigt ovanliga så finns det rutiner som man måste följa.
– Direkt när piloten fick det här felet gick han ut på frekvensen med ett kodord som vi har och hela övningen avbröts och all fokus lades på hans problem. Det funkade väldigt bra med våra förberedda rutiner så det var skönt.
Piloten följde rutinerna och styrde planet mot ett säkert ställe, bort från bebyggelse.
–  Jag har inte den exakta positionen vart han styrde planet men det ska ha varit söder om Vidsel och öster om Arvidsjaur. Han agerade professionellt hela vägen så han ska verkligen ha en stor eloge för att det gick så bra, säger Carl-Johan Edström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT/. Kent Risberg Vikström