Ofog planerar protestaktion

På måndag inleds den internationella flygövningen Nordic Air Meet i Norrbotten. 65 stridsflyg från sex olika länder ska delta. Nätverket Ofog kommer i vanlig ordning att genomföra aktioner med målet att stoppa övningen.

24 augusti 2012 06:00

Förra sommaren utförde medlemmar ur Ofog en aktion mot flygbasen i Vidsel för att störa de pågående militärövningarna. Det ledde till fällande domar för skadegörelse och brott mot skyddslagen.

En av dem som dömdes var Ofog-medlemmen Miahabo Berkelder.

- Det är inget huvudsyfte att bli gripen, målet är ju att stoppa övningarna. Men konsekvensen kan vara att man blir gripen. Det är också en lyckad aktion eftersom den får fortsätta i rätten, säger hon.

På måndag börjar den två veckor långa flygövning som arrangeras av Norrbottens flygflottilj. 65 stridsflyg från Sverige, Finland, Danmark, Schweiz, Storbritannien och USA kommer att medverka. Övningen blir Europas näst största flygövning i år.

Fredsläger
Samtidigt samlas personer från Ofog för att genomföra ett fredsläger i Luleå. De har fått låna Vänsterpartiets lokaler.

- Under helgen kommer vi att informera Luleåbor om militärövningen. Sedan är syftet att vi till veckan ska göra aktioner som är mer riktade mot övningen, säger Miahabo Berkelder.

Är det rätt att bryta mot lagen?

- Jag tycker att Försvarsmakten, och de andra krigsmakterna som kommer, inte har någon respekt för mänskliga rättigheter. Och mänskliga rättigheter är om något en del av lagen.

Miahabo Berkelder säger att Ofog använder många olika metoder. En av dem är civil olydnad vilket innebär att de bryter mot lagen ibland.

- Målet helgar medlen, säger hon.

Det är fjärde gången i ordningen för Nordic Air Meet. Louise Levin, informatör vid Norrbottens flygflottilj, säger att de har ett utökat skyddsobjekt för att säkerställa
säkerheten på flygplatsen.

- Nu har vi haft internationella övningar ett flertal år. Ofog har varit närvarande hela tiden, så de är en naturlig del i vår övning och det har vi naturligtvis med i beräkningarna, säger hon.

Vad tycker du om Ofog?

- Vi lever ju i en demokrati och alla har rätt att framföra vad de tycker, en av försvarsmaktens uppgifter är att värna om demokratin så det är deras lagliga rätt. Så länge flygsäkerheten är ostörd så kan vi bedriva vår verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!