En ishockeykanon har tystnat

En ishockeykanon har tystnat. Piteåsonen Hans Svedberg, Skellefteå AIK:s mest hårdskjutande back genom tiderna, avled fredag den 27 juli. Han blev 80 år.

8 augusti 2012 06:00

För ett drygt halvår sedan träffade jag Hasse och snackade gamla ishockeyminnen. En helt fantastisk timme. Hasse var fortfarande spelsugen!

- Om jag skulle vilja vara 23 år och spela i AIK? Absolut! sa Hasse.

Han vägde 100 kilo under den aktiva tiden. För ett halvår sedan visade vågen omkring 95-96, han hade genomgått en hjärtoperation, har småont i höften, åt 20 tabletter medicin dagligen - men klagade inte.

- Sedan min kära Ulla gick bort har det blivit litet ensamt, men jag träffar gamla kompisar från Skellefteå kommuns fritidskontor som Anders Rönnblom och Johnny Schank varje vecka och tar två promenadvändor runt stan varje dag, påpekade han.

Han följde skellefteåmatcherna framför tv:n eller radion, men hade tröttnat på att ränna på matcherna.

Klippte till
Hasse, född/uppvuxen i Piteå, var AIK:s första målskytt i högsta serien. Den 4 december 1955 slog han till mot Hammarby på Norrvalla. Inför 2.587 åskådare.

- Hur jag gjorde? Klippte till sedan Garvis Määttä rundat Hammarbys kasse och spelat bakåt, sa Hasse som satte pärlan på landslagsmålvakten Lasse Svensson.

Hur hamnade du i Skellefteå AIK?

- Gunnar Sundwall, legendarisk skellefteåledare, bjöd ner mig och vid träffen på Centralhotellet i Skellefteå fanns också Harald Larsson och ytterligare någon AIK-ledare. Vi käkade och jag valde att byta klubb. Svårare var det inte ...

Övergångspengar?

- Inte en spänn! Jag tjänade ingenting på ishockey. Så var det på den tiden och jag klagar inte, sa Hasse i sin sista intervju.

Debuten skedde i högsta serien, norrallsvenskan, 1955. Året efter debuterade Hasse i Tre Kronor och bildade par med blixtsnabba leksingen Vilgot Larsson.Två år senare blev Hasse världsmästare i Moskva.

- Mitt livs största sportsliga upplevelse! Minns jag rätt var det över 52.000 åskådare i finalen mot Ryssland. Även om mitt minne kan svikta ibland så glömmer jag aldrig glädjen där. I laget spelade också mina AIK-kamrater Acka Andersson och Garvis Mättää, berättade Hasse.

Enorm trängsel
Matcherna mot Djurgården med Sven Tumba, Rolle Stoltz, Lasse Björn & Co tillhörde säsongens höjdpunkter för Hasse. Vid några tillfällen var det 10.000 åskådare på Norrvalla, som på kortsidorna bestod av mäktiga snöläktare.

- Ibland var det svårt för oss spelare att ta oss in på isen, trängseln var enorm. Åskådarna höll också på att trycka sönder sargen ...

1961 tackade Hasse för sig i landslaget, 30 år gammal.

- Vi hade fått barn, jag basade för en bensinmack och hade nattöppet. Det blev för mycket i kombination med ishockeyspelandet.

I sin sista intervju i december hyllade han dagens Skellefteå AIK.

- Sportchefen Lasse Johansson & Co gör ett superjobb. De köper inga färdiga stjärnor utan har en fantastisk förmåga att hitta unga lirare som snabbt utvecklas till äss. Satsningen på lokala spelare imponerar också. Allt som görs är proffsigt, sa Hasse.

Hans Svedberg sörjs närmast av sonen Jan med familj i Umeå och brorsan Lars med familj, bosatt i Boden. Dödsorsaken var sviterna av en hjärtinfarkt.

Född och uppvuxen: Piteå.

Ishockeyklubbar: Piteå, Skellefteå AIK och Kågedalen.

Första tränaren: Pappa Ingemar.

Styrka som ishockeyspelare: Stark, klok, bra speluppfattning och mycket skottskicklig.

Landskamper: 98 A, 1 B-kamp.

Meriter: VM-guld i Moskva 1957, brons vid VM i Oslo 1958.

OS: Brons 1958.

Korad till: Sveriges bästa ishockeyspelare 1958.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!