Innerligt sväng från Chickpeas

The Chickpeas Band. Kulturgården, Gammelstad.

Lördag 21/7

23 juli 2012 06:00

Det är oftast hur trevligt som helst hos Elin Alexandra Sundström med övrig personal, på Kulturgården i Gammelstad.

Och allra trevligast och mysigast är det när solen vräker ner och folk sitter på gården vid lagom små/stora bord och fikar och småpratar, de mindre barnen springer omkring och leker och myggen håller sig på avvaktande defensivt avstånd. Då är det verkligen gedigen community-stämning, som gradvis och obesvärat etablerar sig.

Då vill man att musik ska börja leta sig fram, ut ur en gammal lada; alldeles som i West Virginia eller någonstans i Tennessee, där den helt genuina countrymusiken föddes en gång i tiden, för omkring 100 år sedan.

Och i lördags blev det just så. Egentligen skulle spelningen med tjejtrion Chickpeas, från Piteå, ha ägt rum ute i det fria. Men eftersom regn diagnosticerades så flyttades den för säkerhets skull till - en lada.

Men just när spelningen startade blev det så mycket sol, att det räckte och blev över. Och eftersom det hade blivit alldeles för tjatigt att rigga om (igen) så blev tjejerna kvar inne i ladan. Med publiken på stolar utanför, tittandes in.

Lite dunkelt inledningsvis, men gradvis allt ljusare. Och: man vande sig ju.

Musikaliskt var det i alla fall helt oklanderligt och kom i håg var ni läste det först: Chickpeas kommer att bli stora. Riktigt stora.

Tjejerna; Elin Grunditz, sång och bas, Ida Nilsson, sång, munspel och mandolin, Lina Larsdotter, sång och gitarr, är obehindrat och klockrent charmiga, sjunger trestämmigt och vackert, fyller i med munspel, mandolin, bas och gitarr samt är så innerligt kreativa, begåvade och ärliga så att man formligen bara (nästan) svimmar.

Repertoaren är strikt country, med smak av Dixie Chicks och lite grann påminnande om även systrarna Söderberg i First Aid Kit, med titlar som Southern winds, I will come back to you, Please, let me go, I’m comin’ home och Joe’s barn.

Tämligen finfint alltsammans, alltså och detta var själva starten för Chickpeas månadslånga Tågturné, som tar dem från Kiruna i norr till Malmö i söder med massor av stopp längs spåret.

Kolla mer än gärna in dem!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!