Hemmavid: Kalasfint - efter Robins nödrop till Budgetfixat

När Malin var gravid flyttade hon och Robin till hyreslägenheten i Karlsvik. De målade väggar och innertrappa och rev bort ett gammalt plastgolv men där tog orken slut. Den överbyggda altanen blev det bortglömda sorgebarnet som med inredaren Pernillas hjälp budgetfixats till en sommarpärla - ständigt redo för glada kalas!

22 juni 2012 06:00

”Jag tänkte att jag skulle överraska min fantastiska sambo som sliter med företag, extraarbete och familj samtidigt som hon bär på vårt nästa barn. Därför skriver jag och hoppas att detta kan vara av intresse. Jag heter Robin Lindquist och bor i Karlsvik i Luleå tillsammans med min sambo Malin Sand och vår dotter Ronda. När vi flyttade hit för två år sedan väntade vi Ronda och var ivriga att fixa och dona med lägenheten. Vi lyckades med ganska små medel skapa ett trevligt hem som vi älskar.
    Enda skamfläcken är vår altan, tillika vår entré. Man kan säga att energin tog slut där. Vi ärvde utemöbler som vi tänkte måla om. Det slutade med att en stol är vit medan resten av möbelgruppen är terrakottafärgade.
Vi har dåligt med smart förvaring vilket leder till att det ligger skor och leksaker överallt.
   Vår uteplats är helt enkelt inte den oas som vi skulle önska att den var. Där vill vi kunna njuta av varma sommarkvällar tillsammans, umgås med vänner eller bara luta oss tillbaka och läsa en bok. Samtidigt måste vi ha plats för skor och leksaker.
Vi skulle verkligen behöva er hjälp.”

 

Hemmavids inredare Pernilla Andersson smälte när hon läste Robins nödrop på en överraskningsmakeover.

– Altanen hade dessutom massor av potential, den låg under tak, hade fönster och sitter ihop med ett gammalt fint hus.

Pernilla började med att bära med sig den gamla möbelgruppen, sedan hon hört sig för om familjens idéer och önskemål. Malin berättade att de gillar färg men kanske inte lyckats fullt ut med att våga ta ut svängarna. Någon färg de inte alls gillar fanns inte.

– Jag måste förstås ta hänsyn till att huset är gult, men det finns många kontrastfärger att välja, menade Pernilla.

Valet föll på en ljust turkos nyans. Det krävdes tre varv målarfärg för att täcka den terracottafärgade utegruppen, det var också den förvandlingsdel som tog Pernilla längst tid att fixa. När möblerna ställdes tillbaka fick de en ny placering och ett tillskott i form av en bänk som Pernilla hittat i familjens gömmor. Sittdynorna i svart piggades upp med färgglada knappar och ackompanjerad av kuddar i olika färger.

Lilla Ronda har fått en egen sittmöbel i samma turkosa färg och på bordet står en blomma, vars kruka skruvats fast i bordet för att minska risken att jorden snabbt har välts ut. Vill man inte ha en blomma i krukan kan den lika gärna fungera som förvaring av kritor eller färgpennor.

På typiskt Pernillavis vajar en traskrona för vinden och matchas av en solcellslampa av rött rispapper. Än så länge hänger den där mest för syns skull, men under mörka augustikvällar kommer den också att ge ett mysigt sken över matbordet.


Fest med släkt och bilder
I hyllan har Pernilla arrangerat ett förvaringssystem i form av färgglada hinkar och på väggen hänger såväl en hatt- som en skohylla. Pricken över i blir den svarta hängmattan som lätt hakas av och alla krukplanteringar med enbart ätbara växter.

Den vackra sommardagen till ära har Pernilla bakat en choklad- och blåbärstårta lagom till Robin kommer hem från jobbet och Malin och Ronda bjuds på sommarkalas på den nypiffade altanen.

– Coolt och somrigt. Pernilla har verkligen fångat upp det här med färgerna och förverkligat det vi ville men inte vågade! säger Robin spontant när han ser sig omkring.

Även Malin gläds åt färgmixen:
– Turkosa trädgårdsmöbler är jättefint men det skulle vi aldrig kommit på själva! Nu ska vi planera för fester och middagar med släkt och vänner, alla är nyfikna på hur det blev!

Familj: Robin Lindquist, 28, driver ett eventbolag, Malin Sand, dietist och snabbköpskassörska, Ronda, 1 år och 10 månader.

Bor: I hyreslägenhet i Karlsvik. Lägenhetens 105 kvadrat fördelar sig på fyra rum och kök.

Budgetfixat: Familjens altan.

Inköpslista:

Färg, 279 kr Coop Bygg.

Barncampingbord, 299 kr, Jula.

Hängmatta,
149 kr, Jula.

Jord, 99 kr.

Knappar, 60 kr.

Hatthylla,
50 kr, loppis.

Hinkar, 6 st 75 kr, Rusta.

Galgar, 30 kr, Ikea.

Ljus, 40 kr.

Piedestal, 80 kr, loppis.

Färg till piedestal, 79 kr.

Solcellslampa,
49 kr, Rusta.

Silkespapper till pompoms, 25 kr, Tiimarii.

Blommor, 500 kr (Betalade familjen själva)

Totalt: 1.814 kr

Ur gömmorna:

Utemöbler,
kuddar, dynor,
balkonglådor,
krukor och
planteringshinkar.

Pernillas snabba sommartårta:

Tårtbotten av choklad

(finns bl.a i Icas eget sortiment)
ca 100 gram blåbär och samma mängd hallon (frysta eller

färska beroende på säsong)
1 paket vaniljvisp
1 paket vispgrädde
Jordgubbar helst färska svenska
violer, penséer eller pelagoner.

1) Vispa vaniljvispen tjock.
2) Fördela hälften av vaniljvispen tillsammans med blåbären på ena botten och resten av vaniljvispen tillsammans med hallonen på nästa lager.
3) Vispa grädden, ta undan lite som färgas blålila med lite av blåbärssaften från bären eller rosa med hallonsaften.
4) Bred ut den vita grädden i ett tjockt lager ovanpå tårtan.
5) Bred den färgade grädden runt kanterna.
6) Dekorera tårtan med violer eller andra ätbara blommor och färska jordgubbar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik