Vägen västerut avstängd

Vägen västerut från Stora Sjöfallet blev avskuren efter ett ras i söndags. Personalen vid STF:s anläggning i Ritsem fick flyga helikopter till jobbet på måndagsmorgonen.

19 juni 2012 06:00

Enligt information på Gällivare kommuns hemsida har ett stort ras skett i höjd med Karnjelpakte.

Snö, is och grus rasade ned på vägen från fjällbrantens ena sida. Därför är vägen mot Ritsem avstängd vid Suorva. Reparationsarbete pågår, men uppges kunna ta flera dagar.

- Det går ingen nöd på oss, men vi funderar över hur våra gäster ska kunna komma hit. Raset kan också få en avskräckande effekt, säger Mirja Palo, som jobbar på Svenska turistföreningens anläggning i Ritsem.

Hon befarar att raset kan innebära minskade intäkter för anläggningen. Turistsäsongen i området har precis börjat och några enstaka vandrare har anlänt. Om turister kommer att kunna ta sig till Ritsem med buss inom den närmaste tiden är ytterst osäkert, enligt Mirja Palo. Själv anlände hon till Gällivare på söndagen och fick övernatta i Saltoluokta innan hon kunde ta sig vidare med helikopter till sin arbetsplats.

- Det ser väldigt illa ut, en stolpe har rasat och det var strömlöst både här och i Stora Sjöfallet. Vi hade inget extra strömaggregat och fick en del livsmedel förstörda. Det första vi tänkte när vi såg vad som hänt var "tänk om någon hamnat där under rasmassorna?". Det kändes otäckt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!