Två vargar sedda i Överkalix

På lördagen filmades en varg i Nybyn, norr om Överkalix. Ett dygn senare såg renskötaren Ola Rokka ytterligare en varg i Lansån, tre mil från Nybyn.

12 juni 2012 06:00

Det var vid 22-tiden på lördagskvällen som Anna-Lena Kaati Nilsson och hennes man Krister Nilsson var på väg hem från Rudjärv, öster om Överkalix. I trevägskorsningen i Nybyn såg de plötsligt vargen som utan större brådska sprang nedför en slänt.

Anna-Lena Kaati Nilsson som gillar att fotografera hade kameran med sig - hon vevade ner rutan och hann både fotografera och filma vargen som förflyttade sig ned mot tomatodlingen i Nybyn innan den gick upp på vägbanan igen och vidare in mot byn.

-  Jag såg direkt att det var en varg. Den var gulvit i pälsen och hade långa ben, säger hon.

Hon bedömer att det rörde sig om en ung individ.

-  Min känsla är att det var en ung hona, den betedde sig på samma sätt som en unghund vi har hemma, säger hon.

Hisnande
Att få se en varg livs levande var en hisnande upplevelse, säger hon.

-  Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger hon.

Efter kontakt med länsstyrelsen som har sett hennes bilder och film har hon fått verifierat att det var en varg hon såg.

Klockan tre på natten mot måndagen väcktes Ola Rokka, som även är rovdjurssamordnare för Ängeså sameby av ett telefonsamtal från en bybo som hade väckts av att hans hundar skällde. När han tittade ut såg han en varg som strök kring hundgården. 300 meter längre bort ligger Ola Rokkas renhägn.

 - Jag och min fru slängde oss i bilen. Då vi kom fram såg vi vargen som sedan sprang iväg, den var stor. Det var definitivt inte samma varg som i Nybyn, säger Ola Rokka.

Spår
På måndagen hittade han spår efter nattens besökare i ett dike i närheten av hundgården.

-  Det var sju till åtta avtryck och de var mycket stora, säger Ola Rokka.

Han har sett vargar vid flera tillfällen och har bland annat följt en sändarförsedd varg i samma område för två år sedan, den sköts senare i Finland. Därför är han övertygad om vad han såg.

Inom Ängeså sameby råder nu stor oro.

  Vi har mer än 1000 vajor med små kalvar i området där vargen befinner sig. Det känns konstigt att vi har sett flera vargar inom så kort tid. Man undrar hur många det egentligen finns här, säger Ola Rokka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Britt-Louise Spets 0923/148