Regnig säsongstart för Kulturgården

4 juni 2012 06:00

Mot regnvädrets överväldiga makter står sig till och med musikens makter rätt slätt.

Alltså blev säsongstarten för Kulturgården, i Gammelstad, i lördags en tämligen blöt och blåsig aktivitet; i alla fall den del av den som förlades utomhus där det stundtals var hur oberäkneligt som helst att spela livemusik (sällan särskilt lämpligt i regn).

Det nybildade Luleåbandet Ånghästen gjorde det i alla fall. Och hann ändå visa upp en del av sin intressanta attityd och kvalitet, innan det i sig ganska skramliga och svajiga ljudet helt blåste bort.

Det märktes i alla fall att Ånghästen (som låter som något Neil Young kunde ha hittat på) är ett band med framtiden för sig, med sångerskan Lisa Bergman förmedlande en snyggt gungande egen stil med stöd från Jesper Lindqvists bas och Erik Gotfredsens pianoattacker.

Däremot skulle nog både Gunnar Johanssons gitarr-insatser à la overdrive och Joel Nyströms höghastigetstrummande (så pass att en trumpinne vid ett tillfälle gick av) tjäna på att vridas ner en aning.

Med bättre väderförhållanden eller nästa gång
inomhus kommer Ånghästen helt klart att förbättra sin potential, med lovande låtar som Tusen fåglar och Hjärtat slår. Det är jag helt säker på.

Den danska sångerskan och multiinstrumentalisten Kathrine Heilesen, alias "Valkyra", hade sin spelning inomhus inför en artigt entusiastisk och accepterande publik.

Hon bytte mellan bland annat vevlira, harpa, gitarr och en irländsk trumma som jag aldrig fick fram det officiella namnet på och till detta framförde hon sånger, som var både meditativa och stillsamt insisterande i sin uppenbara närhet till jojken eller indianskt mässande.

Även här var det inledande problem med ljudet och Heilesen blev när hon pratade aldrig riktigt vän med mikrofonen (det gick dock betydligt bättre när hon sjöng) och först när hon gick över till att prata på engelska blev det helt problemfritt. Men då var det redan dags för sista låten.

Men enligt vad som rapporteras är sommaren lång och har ju ännu knappt ens börjat, så Kulturgårdens Elin-Alexandra Sundström och hennes stab av strävsamma medarbetare önskas fortsatt lycka till och enbart soliga lördagar i fortsättningen!

Med både konst och musik, givetvis.

Men jag saknade mannen som brukade röka fisk - hoppas han gör come back!

Musik

"Valkyra" Kathrine Heilesen

Ånghästen

Kulturgården, Gammelstad

Lördag 2/6
Tre Kurirer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!