Astronomisk resa för Noomi Rapace

Lisbeth Salander gjorde henne känd i Sverige. Med Prometheus tar Noomi Rapace ett astronomiskt kliv ut på en global scen.

- Det är surrealistiskt och jag känner mig extremt lyckligt lottad, säger hon.

2 juni 2012 06:00

Det finns några scener i Prometheus som har potential att bli nästan lika kultförklarade som den gamla Alien-klassikern då ett litet rymdmonster spränger sig ut ur John Hurts mage. Den här gången är det Noomi Rapace som blir hårt kroppsligt utsatt och tar klivet rakt in i den biologiska skräckens högsta liga.

- Ja, jag vet, de där scenerna är ruskiga. Vi filmade dem i en vecka och jag drömde så mycket mardrömmar. Jag berättade för Ridley att jag trodde att jag höll på att bli tokig och han svarade, "bra, nu kör vi". Men märkligt nog så hade vi kul när vi gjorde det. Det blir någon slags konstig galghumor, jag ligger där halvnaken, blodig och skriker och han frågar, "hey dude, har du en tagning till i dig" och jag vrålar "ja, jag har hundra till", säger Noomi Rapace.

Livskontraster
Kontrasten är total när hon för dagen sitter i en sval svit på ett lyxhotell och ger intervjuer. Under några dagar ska hon, regissören Ridley Scott och medskådespelarna Charlize Theron, Michael Fassbender, Guy Pearce och Logan Marshall-Green beta av press från hela världen och invänta fansens reaktioner.

Prometheus är Ridley Scotts enormt hajpade återkomst till sci-fi, en genre som han kanske mer än någon annan nu levande filmskapare har format med mästerverken Blade runner och Alien.

Förväntningarna är enorma, dels på själva filmen, som inte är en regelrätt "prequel" men som bär ett nära släktskap med Alien, men också på dess stora stjärna Noomi Rapace.

Hon spelar forskaren Elisabeth Shaw, som tycker sig ha hittat bevis för hur livet på jorden uppkom och lyckas få storföretaget Weyland industries att finansiera en rymdresa till en avlägsen planet för att finna svar. I vanlig Alien-ordning visar det sig vara ett stort misstag att sätta foten på den främmande planeten.

Surrealistiskt
Hon fick rollen när Ridley Scott sett henne i Män som hatar kvinnor, efter ett första möte då han direkt insåg hennes potential.

- Det var så klart helt overkligt att träffa Ridley Scott. Men han bara tog min hand och berättade hur mycket han gillade filmen och så pratade vi om hur jag hade skapat Lisbeth. Jag behövde aldrig provfilma och han fick verkligen kämpa mot filmbolaget som undrade vad jag var för en okänd svenska, säger Noomi Rapace.

Hur ser du på din kommande världsberömmelse?

- Jag ser inte på det.

Vill du inte tänka på det?

- Jag vet inte. Jag vill inte se på mig själv utifrån och vill inte analysera. Jag läser aldrig om mig själv, det är bara störande moment i mitt jobb. För mig gör det inte så stor skillnad om jag är känd eller okänd i Sverige eller i hela världen. Jag gör samma sak och har samma dröm som tidigare.

Vad är det om du ska konkretisera?

- Att få vara skådespelerska. Jag älskar det. Jag måste alltid börja från noll med en ny roll och alltid erkänna att jag inte har någon aning. Det går aldrig att bli bra på det och det känns som att mitt liv kan aldrig ta slut då, det kan aldrig bli tråkigt.


Fotnot:
Rolf Nilséns recension av Prometheus kan du läsa på www.kuriren.nu.

Alien-serien

Alien- den åttonde passageraren (1979). Den klaustrofobiska skräcksagan om fraktskeppet Nostromos öde i en avlägsen framtid blev en stor kommersiell hit för Ridley Scott. Lanserade även Sigourney Weaver som den coola hjältinnan Ripley.

Aliens - återkomsten (1986). Utspelar sig 57 år senare, då Ripley måste återvända till planeten där hennes skepp hittade rymdmonstret som nästan dödade henne i första filmen. I regi av James Cameron. Skiljde sig markant från originalet men blev ändå en hit, både hos publiken och kritikerna.

Alien 3 (1986). David Fincher, då främst känd som musikvideoregissör, fick göra den tredje filmen. Med gulbruna filter försökte han tillföra något nytt rent visuellt när Ripley, nu med rakad skalle, kraschar på en fängelseplanet.

Alien återuppstår (1997). 200 år efter händelserna i Alien 3 har forskare lyckats klona Ripley. Manuset av Joss Whedon (The Avengers) och regin av Jean-Pierre Jeunet föll dock inte Alien-fansen i smaken och filmen ses som den svagaste i serien.

Alien vs Predator 1 och 2 (2004, 2007). Två filmer utan Ripley har också gjorts, här handlar det mest om tjusningen i att se två olika monster slåss mot varandra i en "cross-over"-anda som inte blev särskilt lyckad.

Prometheus (2012). Utspelar sig långt innan Ripley for iväg med Nostromo och även om filmen inte är en regelrätt "prequel" finns här, som Ridley Scott själv uttrycker det, DNA av Alien och en för den filmserien mycket viktig detalj, som presenteras i slutet.

Prometheus 2 Det är ännu oklart om det blir en uppföljare men alla inblandade verkar sugna och den första filmen lämnar många frågetecken, som är som gjorda att rätas ut i en fortsättning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander/TT Spektra