Hemmavid: Växthuset familjens favorit

Det var det översnöade växthuset som avgjorde saken när familjen Andersson skulle köpa hus och ändå hade mäklaren inte ens nämnt byggnaden i informationen.

- Jag kände bara att huset får se ut som det vill, det här växthuset ska jag ha!

Hemmavids inredare Pernilla Andersson bjuder på vårkalas i sitt favoritrum längst ner i trädgården.

3 juni 2012 10:00

Med ett högt och fritt läge intill åkrar och ängar har inredaren Pernilla sitt hem. Dörren står på vid gavel till den gamla timringen från 1800-talet, Pernilla själv svischar in och ut med glasspaket, brickor och tillbringare. Nu ska det ordnas saftkalas i växthuset!

I den stora tallen vid växthuset vajar Pernillas hemmagjorda dekoration i vinden och genom de många fönstren kan man ana ett färgglatt inrett uterum och höra glada flickskratt och klirr av glas och skedar.

Bortglömt i många år.
Växthuset är drygt 20 kvadrat stort och ett rejält bygge som stått på sin plats i mer än 30 år. Men det såg inte alls ut så här den där gången när familjen Andersson skulle köpa hus och glashuset stod där som en glad överraskning. Egentligen visste Pernilla inte så mycket om hur det faktiskt såg ut då det var översnöat och omöjligt att närma sig, men växthuset gav gården många pluspoäng.

- Vi köpte huset och framåt våren när växthuset tinade fram insåg jag att det stått bortglömt i många år. Golvet bestod av en enda stor jordbädd där hallonbuskar och vattugräs växte fritt. Det var bara att börja gräva!

Pernilla berättar att hon med en av sönerna och hans vänner hjälp skottade bort jorden för att sedan lägga ut en markduk och fylla på med gårdsgrus. Därefter inreddes växthuset med myshörna, fikaplats, planteringsbord och förvaringshyllor.

Bänkskiva och förvaringshyllor sågade Pernilla själv till av en nedfallen tall vid sommarstugan i Luleå skärgård och på Pernillas återbruksvis fungerar en gammal kabeltrumma som blomsterbord och en gammal madrass, som pallats upp på tegelstenar, har förvandlats till soffa/schäslong i myshörnan. Något Pernilla gärna tipsar om för andra som ska inreda ett uterum.

- Man blir så avslappnad i den här miljön att man gärna vill lägga sig ner och bara mysa.

De gamla korgstolarna kring fikabordet har hängt med länge, dem hade Pernilla och Ulf redan i sitt första hem. Pernilla berättar att hon under många års tid, långt innan hon "blev med växthus", samlat på sig vackra krukor.

- På något sätt visste jag kanske innerst inne att jag skulle få ett växthus en dag för jag har alltid samlat krukor.

Så värst mycket odling blir det dock inte för Pernillas del, för henne är det glasade huset fram för allt ett härligt extrarum att mysa i under regniga dagar eller att dra sig tillbaka till under kvällstid med en bok och en kopp te.

- Och så brukar vi ha tjejfester här, det är en återkommande tradition!

Baka Lucas goda muffins

2 ägg

2,5 dl strösocker

100 gram smält smör

2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 krm salt

0,5 tsk bakpulver

1) Vispa ägg, socker och smör länge tills det blir fluffigt och vitt.

2) Blanda alla torra ingredienser innan du försiktigt rör ner dem i fluffet.

3) Skeda upp i muffinsformar.

4) Grädda långt ner i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Borgitta Lindvall Wiik