Klasen: "Det bästa för min karriär"

Efter den misslyckade säsongen i storsatsande Malmö Redhawks ser Linus Klasen fram emot återkomsten till elitserien och den nya klubben Luleå Hockey.

- Jag får chansen att vara med om något stort och att vinna någonting, säger han när Norrbottens-Kuriren som första tidning träffar honom efter att den nya klubbadressen blivit klar.

29 maj 2012 06:00

Försommaren har slagit till i full kraft i södra Sverige och Linus Klasen kommer till den exklusiva intervjun i tunna kläder. Vi träffas på det nya hotellet Post i ett soligt Göteborg. Hotellet är stans senaste stolthet och vid entrén är ytterväggarna dekorerade i guldglimrande skimmer. Kanhända ett tecken på vad som väntar honom och Luleå Hockey nästa vår?

- Jag tycker det ser bra ut. Man kan ju aldrig veta hur det ska gå och man kan inte vinna serien förrän den har börjat. Vi ska spela 55 omgångar och sedan får vi summera. Men på pappret är det ett grymt lag och det finns alla möjligheter i världen att göra något grymt där uppe.

Rönnqvist - en morot
Trots att den spelskicklige forwarden hunnit bli 26 år har han faktiskt aldrig spelat något slutspel. Tre elitseriesäsonger med Södertälje slutade samtliga antingen i kvalserien - eller just ovanför kvalstrecket. Att Luleå ofta tar sig till slutspel var en starkt bidragande orsak till att han valde att skriva på för norrbottningarna.

- Luleå är ett bra lag som alltid tar sig till slutspel. Förhoppningsvis kan vi vara med och slåss där uppe. Det ser jag fram emot.

En annan faktor var tränaren Jonas Rönnqvists förmåga att utveckla spelare, att få de att lyfta sig en eller fler nivåer.

- Jonas Rönnqvist har berättat vad han känner och det var en morot för mig att ta steget. Jag har bara hört positiva saker om honom och att han kan göra mycket av lite. Se bara vad han gjorde i Almtuna. Det var ganska häftigt. Jag ser verkligen fram emot att jobba med honom och "Bulan" och Åkerström.

Arlbrandt bra exempel
Ett exempel som nämns under intervjun är Klasens förra klubbkamrat i Södertälje, Pär Arlbrandt, som ju hade en enorm utvecklingskurva i Luleå och till och med belönades med en landslagsplats.

Det är sådant som Linus Klasen och hans agent Thomas Sjögren haft i åtanke när de valde ny klubb. För visst fanns det fler elitserieklubbar som ville värva honom. Linköping var angelägna, men det fanns också utländska intressenter, bland annat ett par klubbar från Schweiz.

- Jag tror att Luleå kommer att göra mig till en ännu bättre hockeyspelare och ta nästa steg i min utveckling. Den organisation som finns i klubben, och tränarna framför allt, gör att jag känner att det är det bästa för min hockeykarriär.

Det är en revanschlysten spelare som ledigt slår sig ner i den sköna fåtöljen i hotellets lobby. Förra säsongen blev inte alls vad han hade tänkt sig. Han värvades som en frälsare till hårdsatsande Malmö Redhawks. Men laget stupade i sista omgången av förkvalserien till kvalserien - och värsta rivalen Rögle knep sedermera elitserieplatsen.

- Från min sida var det ingen jättebra säsong. Det var ju tungt för hela laget och problemet var att vi inte gjorde mål i fem mot fem. Det fällde oss till slut. Vi fick igång vårt spel alldeles för sent, inte förrän i förkvalserien. Tyvärr fattades det en poäng för att ta sig till kvalserien. Om vi kommit dit hade vi kanske kunnat göra samma resa som Rögle - och det glömmer folk bort lite. Men det är som det är och allt är historia nu. Vi går vidare, säger han.

Stor besvikelse
Det blev ändå 50 poäng på 51 matcher i allsvenskan och ytterligare 11 poäng på 6 matcher i förkvalserien förra säsongen. I snitt mer än en poäng per match, men att laget - där Linus Klasen var lagkapten - misslyckades
lägger en slöja av besvikelse över säsongen.

- Utåt sett är det väl okej, men jag ställer högre krav på mig själv än vad andra gör, säger han och vill hellre se framåt.

- Det man inte dör av, det blir man starkare av. Man kan lugnt säga att det känns som en revansch att komma till Luleå.

Efter den sista omgången av förkvalserien förra säsongen då Rögle krossade Oskarshamn hemma med 7-0 - vilket innebar att Malmös säsong var slut - hamnade Klasen i blåsväder efter en intervju i Radiosporten. Han menade att Oskarshamns insats var en stor skandal och kallade laget "ett gäng horor".

Uttalandet kom visserligen direkt efter slutsignalen och i stridens hetta, men det blev stora rubriker efteråt.

- Jag ångrar inte det jag kände. Alla kände likadant, men jag uttryckte mig på fel sätt och det var väl inget vidare bra. Men det är historia nu. Det var väldigt frustrerande då och några dagar efteråt.

"Inget som spökar"
Räkna dock med att frågan kommer att blåsa upp något när det är dags för elitseriepremiär den 13 september. Då åker nämligen Luleå till Ängelholm för möte med nykomlingen Rögle - och i Lindab Arena väcker knappast förre Malmöspelaren Linus Klasen någon större sympati.

Själv är han dock inte speciellt bekymrad över det. Snarare förväntansfull och laddad.

- Nu har jag lagt det bakom mig och det är inga problem. Det känns grymt kul att vara tillbaka i elitserien och jag ser fram emot den här säsongen oerhört mycket. Jag har bara bra minnen från matcherna mot Rögle, så att det är ingenting som spökar i mitt huvud.

Nu riktas istället blickarna norrut. I dag åker Klasen till Luleå för att träffa sin nya klubb och sondera terrängen i jakt på en ny bostad. Familjen bor fortfarande kvar i sitt hus i Malmö och Linus Klasen sköter sommarträningen tillsammans med de förra lagkompisarna i "rödhökarna". Förhoppningen är att flyttfrågan ska lösa sig inom en snar framtid och att han ska bo i Luleå när laget går på is i augusti.

"Mysigt"
Flytten till Norrbotten ser han positivt på.

- Det kommer att bli mysigt. Man får tända brasan och mysa med familjen och man kan se fram emot en riktig vinter. Det var länge sedan.

Han beskrivs ofta som en playmaker med en gudabenådad teknik. Och lita på att Jonas Rönnqvist kommer att matcha honom hårt i spel i numerärt överläge.

- Powerplay är den spel-formen som jag älskar och bland det bästa jag vet på
banan, så det ser jag verkligen fram emot att bidra med. Men nu är det sommarträning och jag har fokus på det. Allt det andra får vi ta i augusti.

I Malmö var han en av Sveriges absolut bäst betalda hockeyspelare. Förra veckan cirkulerade det uppgifter i Expressen om att han tar med sig sin gamla lön till Luleå - och att denna till viss del ska betalas av Malmös sponsor Hugo Stenbeck. När Kuriren frågar hur lönesituationen ser ut i hans nya klubb, jämfört med den förra, väljer han att lägga locket på.

- Jag har inga kommentarer alls. Det är en fråga som jag inte vill svara på.

Linus Klasen om ...

... pappa Robert Klasen, trummisen i 80-talsbandet Noice:

- Grymt av farsan. Han ska lira på Huddingefestivalen på fredag och jag ska dit och kolla att han sköter sig. Folk vet vilka bandet är. Jag är uppväxt med 80-talsrocken och det är den musiken som jag gillar.


... derby mot Skellefteå AIK:

- Det ska bli kul. Man har ju lirat några derbyn, skåne-
derbyn och stockholmsderbyn - och nu blir det norrlandsderbyn. Jag ser fram emot alla utmaningar som kommer.


... Luleås spelsätt:

- Man får ju ta det allt eftersom. Jag kommer att anpassa mig. Det kommer inte att vara något problem. Sedan när jag har pucken, då kommer jag att göra mina grejer. Men utan pucken, då gör jag precis likadant som alla andra.


... hur det är att komma till Coop Arena som borta-
spelare:

- Det är väldigt tufft, mycket fart och så där. Men mitt sista år i Södertälje, så minns jag att vi spelade riktigt bra mot Luleå borta. Det ska bli kul att åka ur björngapet.


... vad han vill ha på hemmaplan:

- Publiken i ryggen och bra tryck. Om vi spelar bra hockey så kommer publiken också. Det är ganska enkelt.


... tiden i Nordamerika med 4 NHL-matcher för Nashville och 47 i AHL för Milwaukee:

- Det var en grym tid och väldigt lärorikt. Man saknar det lite när man tänker tillbaka på det. Man lärde sig mycket, framförallt smådetaljer, att få ut pucken och lägga ner, backchecka och så vidare.


... pressen som omtalat nyförvärv:

- Jag känner ingen press, men ställer höga krav på mig själv. Det gäller att göra sitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker.


... landslaget:

- En mot Slovakien och två mot Norge, plus en på bänken. Det är klart att jag tänker på Tre Kronor, men först och främst är det Luleå Hockey som gäller. All det andra får vi ta i andra hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Weichselbraun