Hemmavid: Färgmaxat budgetfix

När Maja och Emil blev med hus var de glada över att köpa det av en snickare, han borde väl gjort allt rätt vid renoveringen?!

- Men det mesta visade sig vara felaktigt utfört och vi har själva fått bekosta omdragning av golvvärme och ventilation. Nu - inför det sista piffet - har musten gått ur oss och vill gärna ha hjälp med att sätta färg på vårt tråkiga källarbadrum!

20 maj 2012 07:30

Inredare Pernilla Andersson vankar av och an i familjen Johanssons källarbadrum. Hon vrider sina händer och funderar.

- Maja och Emil har redan ett fint och helrenoverat hem och ett påkostat badrum, det blir en utmaning att - med enkla medel - sätta piff hos dem. Den här gången vet jag faktiskt inte alls var jag ska börja ...

Själv säger Maja att hon älskar färg även om det inte syns så tydligt i familjens hem. Badrummet är helkaklat men vitt och ganska kalt. Maja vill gärna att det ska bli mer inbjudande och erbjuda lite relax efter bastubaden.

- Tidigare fanns en ångbastumaskin - ett riktigt schabrak - här i hörnet. Den kastade vi ut och ska satsa på ett bubbelbad istället, så hörnet måste lämnas fritt.

Lätt att ta bort
Pernilla åker hem och tänker och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker att en plastfåtölj i favoritformen i år tillverkas i rosa(!) hos det stora möbelvaruhuset i Haparanda och DÅ går Pernilla i gång.

Hon bestämmer att ett rosa tema ska brytas av med gula detaljer för att på så vis få in en ljus känsla i det annars lite mörka badrummet som bara har ett litet källarfönster. Lite lekfullt vill hon också att det ska bli - ettårige Mario är ju en viktig del av familjen.

- När jag bestämde mig för att dekorera kaklet kom jag ganska snart på att det var droppformen som skulle dominera. De flesta är svarta men även här bryter jag av med några rosa droppar, säger Pernilla och berättar att hon också valt att klippa ut både hajar och små, små blommor.

Dekorationerna i kontaktplast är lätta att ta bort när man tröttnar och Pernilla har genomgående jobbat med lösa detaljer - allt för att inte göra åverkan eller hål i ett rum där täta ytskikt är viktiga för att förhindra vattenskador.

Andra saker som är "löst
fastsatta" är stången till duschdraperiet, som bara kläms fast och handdukskroken som fästs med självhäftande plast. Andra dekorationer och möbler är förstås också flyttbara. Pernillas bästa - och enklaste - tips till badrummet är att våga välja färg!

- Köp nya handdukar i en pigg färg istället för att hänga upp gamla, trötta urtvättade badlakan och köp ett färgglatt duschdraperi - voilà och badrummet känns som nytt! En mix av billigt och dyrt funkar fint och även i ett påkostat badrum funkar budgetpiffet.

För första gången i Budgetfixats historia är det endast en sak som är loppisfyndad - det lilla bordet.

- Jag fick en känsla av att Maja gillar en modernare stil. Därför har jag gått in för att budgetfynda nya saker.

När Maja får se badrummet blir hon jätteglad.

- Det är precis mina färger. Det blev verkligen jättelyckat och även om Mario sällan sitter still, men oj vad glad han ska bli åt en alldeles egen stol!

¤ Familj: Maja Johansson, 28, säljare vid Luleå Expo, Emil Johansson, driver Persö frakt, sonen Mario, 1 1/2.

¤ Bor: I 1950-talsvilla i Södra Sunderbyn. Huset är 225 kvadrat - inklusive källare - och boytan fördelar sig på fem rum och kök.

¤ Budgetfixat: Familjens badrum i källaren.

Inköpslista
¤ Tvålar, 50 kr.
¤ Plaststol, 249 kr, Ikea.
¤ Liten plaststol, 49 kr, Rusta.
¤ Radio, 99 kr, Rusta.
¤ Loppisbord, 40 kr.
¤ Handdukar 100 kr, Ikea.
¤ Ljus, 80 kr.
¤ Haj, 50 kr.
¤ Kontaktplast, 100 kr.
¤ Duschstång, 80 kr.
¤ Duschdraperi, 119 kr.
¤ Duschringar, 30 kr.
¤ Krok, 49 kr, Wika möbler.
¤ Lykta, 40 kr.
¤ Material till dynor, 100 kr.
¤ Dörrkrok, 60 kr. 
¤ Tvålpump, 80 kr.
¤ Matta, 99 kr, Ikea.
                                                 Totalt: 1.424 kr

Utfört arbete
¤ Ritat och klippt alla små droppar, hajar och blommor.
¤ Sytt dynor.
¤ Målat loppisbord.
¤ Slagit in tvål i små tapetpaket.
¤ Från husets gömmor: Trevåningsfat, kandelaber.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik