"Det är tickande bomber som kör omkring där ute"

Det blir allt vanligare att behandla drogmissbruk med narkotika.

Det innebär att den som åker fast för drograttfylla kan köra narkotikapåverkad igen efter domen, då helt lagligt.

15 maj 2012 06:00

Antalet drograttfyllor ökar i hela landet. I Boden och Luleå överstiger antalet till och med vanlig rattfylla. När narkomanerna åker fast sätts många på så kallad substitutionsbehandling för att få bukt med missbruket, vilket innebär att man skriver ut narkotikaklassade läkemedel som ska fungera som ett steg i avvänjningen.

De vanligaste av dessa är metadon och subutex, vars aktiva ämnen båda klassas som opiater, precis som heroin och morfin.

Substitutionsmediciner används även i Norrbotten, och för många missbrukare är det en chans till ett normalare liv. Men på behandlingshemmet Alfagruppen i Öjebyn ser man inte metoden som ett aktuellt alternativ.

- Det missbrukas för mycket, säger Gerd Bergman, en av sjuksköterskorna.

Injicerar
Enligt henne är det många narkomaner som injicerar läkemedlet istället för att ta det i pillerform, vilket ger ett starkare rus. Överblivna tabletter kan sedan säljas vidare för 300-400 kronor styck. Gerd Bergman har även hört om ungdomar som åker till baltländerna för att få falska recept utskrivna.

- Det både underhåller beroendet och kan öppna ett beroende för andra droger, säger hon.

Kristina Edström på Kriminellas revansch i samhället (KRIS) har lång erfarenhet av missbrukare och är emot alla former av substitutionsbehandling.

- Jag har många vänner som får metadon och subutex, och tyvärr lever de ganska tragiska liv. Det är också förödande för deras familjemedlemmar som väntar på att beroendet ska försvinna, säger hon.

Vanliga bieffekter till preparaten inkluderar också trötthet, yrsel och nedsatt reaktionsförmåga, alla listade som tecken på trafikfarlighet.

- Det är tickande bomber som kör omkring där ute, säger Kristina Edström. Och om någon i min familj skulle bli överkörd av ett rattfyllo tror jag inte att jag skulle bry mig om han fått sina droger på lagligt vis eller inte.

De vanligast använda preparaten vid drograttfylla år 2010 var amfetamin (43 %), cannabis (19 %) och metamfetamin (17 %). Det är dock vanligt att spår av flera droger förekommer samtidigt. Metadon eller buprenorfin (subutex och varianten suboxone) upptäcktes i 12 % av fallen när ingen annan narkotika förekom i blodet. I Norrbotten har utskrivningen av buprenorfin nästan tredubblats det senaste året, men länet ligger trots det under det nationella snittet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Tano