"Luleå är den bästa staden att coacha i"

Slavomir Lener genomled två smärtsamma kvartsfinalförluster med Luleå mot Linköping. Men det är en tid som han blickar tillbaka på med glädje.

5 maj 2012 06:00

För Norrbottens-Kuriren berättar den tjeckiske generalmanagern om det tuffa jobbet med att bygga upp den tjeckiska hockeyfabriken och om den speciella relationen med Luleå hockey.

- Om Luleå hade legat 40 minuter från Prag hade jag skrivit på för tio år i Luleå hockey.

- Vilket kontrakt som helst.

2005 kom en mustaschprydd och medaljdekorerad tränare till Luleå Hockey.

Tjecken Slavomir Lener hade varit assisterande tränare i det tjeckiska landslaget som tog OS-guld 1998 och hade sju års erfarenhet från världens bästa liga NHL.

Resultatet blev två kvartsfinaler - och två kvartsfinalförluster.

Nu har han den högsta posten i tjeckisk ishockey.

Han är general manager för landslaget och har fått den tuffa uppgiften att bygga upp en klassisk hockeynation som med åren har blivit mer och mer sargad.

- Jag har ansvar för alla hockeyspelare i åldrarna fem till 50. Det är kul att jobba med utveckling och prioriteten ligger naturligtvis i att starta upp program för både ungdomar och juniorer. I Sverige har ni hockeygymnasium och det är egentligen inget nytt för oss. Vi hade det förut när spelare som Jaromir Jagr kom fram. De var med om det, säger Lener och fortsätter:

- Men efter revolutionen i Tjeckien gled vi bort från allt det där. Nu försöker vi bygga upp det igen. Använda gamla beprövade metoder men att utveckla dem på ett modernt sätt. Vi försöker lära oss från Sverige och Nordamerika, men samtidigt vara oss själva. Vi måste ha vårt egen syn på hockeyn, den tjeckiska
vägen.

En dyr sport
Efter sejouren i Linköping fick han det ärofyllda uppdraget i Tjeckien 2010.

Där han nu tvingas jobba lika mycket med sociala frågor i det tjeckiska samhället som han jobbar med hockey.

- Hockey blir dyrare och dyrare att utöva. Om man jämför medelklassen i Tjeckien och Sverige är det en väldigt stor skillnad. I Sverige är de mycket rikare. Fler familjer har chansen att låta ungdomarna spela hockey i Sverige. På grund av det har vi förlorat mycket spelare i unga åldrar, vilket har påverkat oss väldigt hårt i utveckling av vårt landslag, säger den tjeckiske hockeyprofilen.

Och projektet med att bygga upp Tjeckiens har stora influenser från Leners hockeyresor.

Han har varit på den allra högsta nivån i över 20 år och utnyttjar sitt stora kontaktnät i hockeyvärlden.

- Jag är glad att jag har så många vänner i hockeyvärlden som kan hjälpa oss som nation, som förstår vår situation. De är villiga att spela mot oss. Den fas vi är i nu var Sverige i för tio år sedan. Nu är de kanske den bästa hockeynationen i världen och definitivt den bästa i Europa. Men vi vet att det finns ett ljus i slutet av tunneln och att det kommer ta tid att bygga upp hockeyn i Tjeckien igen. Det finns en framtid för oss, säger 56-åringen.

Ett exempel på Leners goda relationer med hockeyvärlden får vi se prov på när Norrbottens-Kuriren träffar honom utanför Globen i Stockholm.

Mitt i intervjun bryter den ryske förbundsbasen och
före detta stormålvakten Vladimir Tretjak in och vill hälsa ordentligt på sin vän.

- (Skratt) Ja, du ser. Jag har mycket goda vänner i hockeyvärlden. I rätt positioner, säger Slavomir Lener.

Ödmjuka och trevliga
Under tiden som Lener har varit general manager för Tjeckien har anbuden från toppklubbar i Europa fortsatt att flöda in.

Storklubbar i KHL och Tjeckien har velat ha honom som sin tränare, men just nu finns inte ett tränarjobb i tankarna.

Med klubbar som Calgary Flames och Florida Panthers på meritlistan är det kanske inte så konstigt.

Men det finns en klubb som han håller särskilt nära hjärtat.

Och det är en klubb i norra Sverige.

- Det var den bästa staden du kan coacha i. Och jag är helt ärlig när jag säger det. Många frågade om jag var galen som tog jobbet i norra
Europa. Det är tradition i södra Europa att säga att nordeuropéer är ett otrevligt folk som aldrig har roligt. Men jag visste att svenskarna är väldigt ödmjuka och otroligt trevliga, säger den före detta Luleå Hockeytränaren och fortsätter:

- Jag har sagt det förut. Jag hade gärna stannat i Luleå väldigt länge. Jag hade velat bo där. Om Luleå hade varit 40 minuter från Prag hade jag skrivit på för tio år i Luleå Hockey, vilket kontrakt som helst. Men tyvärr är det för långt borta.

Gjorde rätt i Luleå
Och från Luleå har han tagit med sig många idéer.

Framför allt sättet som klubben jobbar med ungdomar.

- Jag är verkligen imponerad av juniorprogrammet som Luleå Hockey har. Jag kunde börja spela de unga spelarna som Johan Harju,
Linus Omark och Mattias Modig direkt. Och vi betalade dem nästan ingenting. Det var en väldigt bra situation, som jag visar som ett exempel när jag besöker tjeckiska klubbar. Det som vi gjorde i Luleå var rätt väg att gå. Det var en stor belöning för mig som tränare att spela dem,
säger Lener.

Från sitt hem i Tjeckien försöker han följa sitt gamla lag.

Det som Luleå Hockey presterade under gångna säsongen imponerade på
honom.

- Jag är glad för Luleå. Alla framgångar som klubben har haft på den senast tiden är vad fansen, ledarna och spelarna förtjänar. Allt jobb som de har lagt ned. Om man
behåller sin laguppställning, behåller stommen, kommer de att vinna SM-guld till slut.

Att det blev ett så tidigt uttåg, trots den fina säsongen, lägger inte Lener allt för stor vikt vid.

- Det har varit tufft för seriesegrare över allt i hockeyvärlden. Både i KHL, i Tjeckien och NHL. Kolla bara på Vancouver, som vinner serien, men som åker ut direkt. Jag tror bara att det är någonting som är lite fel uppe i stjärnorna. Det kommer att bli annorlunda de kommande åren. Och jag känner tränarna också. De är väldigt passionerade, kunniga och erfarna före detta spelare. De går åt rätt håll, med den aggressiva hockeyn de spelar. Jag gillar sättet som de spelar på, jag följer de när jag har tid, säger han.

Håller kontakten
Det har gått fem år sedan han lämnade Luleå.

Men han håller fortfarande kontakten med många av
sina spelare som han träffar på sina resor i Europa och Nordamerika.

Och framför allt tränaren som assisterade honom.

På lördagskvällen ställs
deras lag mot varandra.

Roger Rönnberg i Sverige och Slavomir Lener i Tjeckien.

- Jag träffar ofta Roger Rönnberg. Jag är väldigt glad för hans skull. Jag visste att han hade potential, en hungrig tränare som ville lära sig saker. Jag var så glad för hans skull när Sverige vann JVM och för hela hans familj. Vi hade en väldigt bra relation med dem. Min yngsta dotter träffade honom i Brno när landslaget var där och då sa hon "jag saknar dig" till Roger. Och det gör jag också, men jag skulle aldrig säga det till honom, säger Lener och skrattar.

Slavomir Lener om:

Mikael Renberg:

Ett riktigt proffs. Han jobbade stenhårt hela tiden, hans sätt att spela hockey var helt otroligt. Sättet som han förberedde sig för hockey var imponerande.

Johan Harju: Han utvecklades så mycket för oss för att han hade mycket vilja och en tro på att han skulle bli en riktigt bra spelare. Jag gillar verkligen sättet som han har hanterat sin hockyekarriär på. Han har jobbat sig dit han är i dag.

Linus Omark:  Han är väldigt självsäker men det är på ett bra sätt. Han har alltid trott att han skulle bli en superstjärna och Linus har fortfarande chansen att bli en riktigt stor NHL-spelare. Jag är riktigt glad för hans skull.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petter Noren