Hemmavid: Små medel - stor skillnad

Nadine älskar rosa och Denise föredrar turkos. Båda gillar att leka skola och längtar efter lite avskildhet trots att de delar på rummet hos mamma. Inredaren Pernilla svingar sin trollstav och budgetfixar så att alla blir nöjda.

15 april 2012 06:00

Hemma hos familjen Kortelainen på Björkskatan bor mamma Katja med döttrarna Nadine och Denise och lille chihuahuan Ruzzin. Flickorna är varannanveckasbarn och när de bor hos mamma delar de rum i trerumslägenheten.

I flickrummet finns bara en säng för egentligen sover de mycket sällan här, Nadine och Denise delar istället sovplats med mamma. Men flickrummet används flitigt under dagtid och då saknar Nadine och Denise varsin egen vrå. I rummet dominerar ett stort skrivbord, som är praktiskt på så vis att båda tjejerna får plats vid det. Dörren till den intilliggande skrubben har hakats av för att skapa en lite större yta - en extra vrå - till tjejerna. Dörren står lutad mot en vägg eftersom flickorna använder den som väggtavla när de leker skola, något båda gillar att göra.

Bordsskivor klädda med vaxduk
I övrigt är det mest lillasyster som är en pysseltjej, medan Nadine älskar att fotografera. Flickorna har olika åsikter om vilken färg rummet bör ha men sätter sitt hopp till att inredaren Pernilla Andersson ska lösa det nu när deras rum blivit utvalt att budgetfixas.

Pernilla passar på att göra om rummet under den vecka Nadine och Denise är hos sin pappa, allt för att överraskningsmomentet ska bli så stort som möjligt. Och visst är det ett helt "nytt" rum vi tittar in i någon vecka senare. Det stora slagbordet har bytts ut mot två mindre skrivbord, loppisfyndade såklart.

- Jag har klätt in bordsskivorna med vaxduk så att de blir både snygga och tåliga, berättar Pernilla och säger att båda också fått varsin anslagstavla där favoritbilder eller teckningar kan nålas upp.

Nadine som älskar rosa får sitt lystmäte i den nymålade fondväggen, men även den turkosdiggande lillasyster har fått sin önskan uppfylld då hon fått en alldeles egen pysselhörna i den forna klädkammaren och där går det mesta i turkos! I Denises eget minipysselrum hänger en lina med klädnypor där pysselalstren med fördel kan hängas upp som dekoration.

Mysig soffhörna
Sängen har fått byta plats och utgör nu en soffhörna med maffiga, nysydda kuddar. Den nya möbleringen skapar en öppenhet och en känsla av rymd som tidigare saknades.

Ett fint fågelmönstrat tyg - som hittades i familjens gömmor - pryder nu väggen och tar upp båda flickornas favoritfärger. Den avhakade dörren har fått flytta ner i förrådet, Pernilla har istället målat ett stort väggparti med skoltavelfärg och nu kan Nadine och Denise leka skola precis så mycket de vill.

När det är dags för Pernilla att visa flickorna det nyfixade rummet blir tjejerna jätteglada.

- Det bästa är att vi fått varsitt skrivbord och att rummet känns så stort! n

Kostnad:

3 stora kuddar, ärvda,
 Tyg till kuddar, 200 kr, Ohlssons tyger.

Skrivbord, Blocket, 200 kr.

Mindre bord, Blocket, 100 kr.

Frigolit, 2 skivor, 150 kr.

Tyg till anslagstavlor, 150 kr.

Färg till väggar, 300 kr, Coop bygg.

Tavelhylla, 50 kr, loppis.

Lampskelett, 20 kr.

Kaninpynt, Coop, 10 kr.

Tavelkritefärg, 140 kr, Coop.

Förvaringskorgar, ärvda.

Bollfrans, 45 kr, Ohlssons tyger.

Plåtburkar, gratis.

Gardintyg, 50 kr.

Ståltråd och små klädnypor,
Tiimari, 50 kr.

TOTALT: 1. 465 kr

Utfört arbete:

Spackling och målning av väggar.

Målat tavelkritevägg.

Målat om pigtittare, hylla och tre bord.

Sytt bollfrans på gardin.

Gjort två anslagstavlor.

Sytt tre kuddfodral.

Gjort lampskärm.

Tapetserat burkar med tyg.

Möblerat om.

Spänt tyg på vägg.

Sytt gardin.

Fixat teckningslina.

Skruvat upp lampor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik